Sluta förstöra barnens barndom!

Krönika
1


KRÖNIKA.

Jag går förbi lekparken på väg hem från skolan, helt öde ligger den där, med solens strålar skinande mot gungställningen. Jag kollar på den en stund men känner genast en känsla av tomhet i kroppen. Alla barn som brukade leka där är försvunna. Genom fönstret vid huset bredvid ser jag hur en liten flicka sitter vid soffan med sin iphone X. Det är en solig dag och ändå är lekparken tom. Jag börjar få flashbacks från min egna barndom. Då spenderade jag dagarna ute och mitt största problem var att min fotboll hade hamnat under bilen. Jag lekte och det var den bästa tiden av mitt liv. Vad har hänt med ungarna idag? Teknologin har redan tagit över. Jag kan bara tänka mig hur barndomen kommer se ut 2045, antagligen skrattretande.

Barn finns till för att vara barn. Barn ska leka hela dagen, komma hem trötta från all lek i tid till middagen, gunga på gungorna i gungställningen, leka burken i trädgården och spela fotboll på fotbollsplanen utanför. Så var det i alla fall när jag var liten.

Nu har betydelsen av ordet barndom ändrats helt. Barnen i dagens samhälle sitter hemma hela dagen, sträckspelar fortnite i flera timmar, sminkar sig för att få den perfekta instagrambilden, gråter för att de inte är tacksamma nog över den mobil de redan äger. Vid nioårsåldern var jag glad över att äga en knappmobil. Jag behövde inte ha den nyaste mobilen som hade släppts och om jag ska vara ärlig så brydde jag mig inte. Jag var glad över att leka tjuv och polis med mina grannar hela dagen eller bara sparka runt på min sparkcykel med mina kompisar i timmar, om vi kände för det. Det är det barndom betyder för mig.

År 2003 hade inte barn alla de där sociala medierna men nu 15 år senare har samhället förändrats. Att se barn idag svider i mina ögon, jag tycker synd om dem. Jag tycker synd om allt de missar, alla fina minnen som man sen kan njuta av när man blir äldre. Alla fina vänner man får och den lyckliga tiden man hade som sen försvinner i samband med tonåren. Barn idag beter sig som tonåringar. De har hoppat över det viktigaste stadiet i livet. Tiden då man får vara barn.

Du som förälder kanske sitter här och läser den här texten och tänker att jag pratar bullshit, vilket jag respekterar men om du tänker efter. När var senaste gången som ditt barn grät för att du tog ifrån dem ipaden innan de skulle gå och lägga sig? Mmm, tänkte väl det. Hur många sociala medier skaffade ditt barn innan de fyllt tolv?

Jag kan svara på den frågan åt dig. Vad sägs som instagram, snapchat och kanske till och med facebook. De flesta barn idag får inte uppleva den barndom som de borde få. Den barndom som de har rätt till. Allt stillasittande gör mig arg! En femåring ska få uppleva glädjen av att få hoppa studsmatta på baksidan. Den ska få känna sorgen av att ha ramlat på sin sparkcykel i backen. Allt det ingår i att vara barn.

Om du som förälder låter ditt barn sitta uppe till midnatt med sin ipad så kanske du inte är en så bra förälder ändå. Man skulle kunna säga att barn har blivit manipulerade och beroende. Det är som att ta droger. Det där nya spelet är som en drog för ditt barn. Något som de är beroende av och som faktiskt skadar dem mer psykiskt än vad du någonsin hade kunnat ana. Så det kanske är dags att visa ditt barn hur det är att leva i en värld där teknologin inte har tagit över. Låt ditt barn få vara ett barn!     

Alicia Lövgren 9O

Bild: Pixabay, ExplorerBob

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Den enda folk pratar om…

KRÖNIKA. Corona, covid-19 har påverkat många liv, har tagit många liv. Människor sätts i karantän, människor väljer karantän, människor hamstrar mat, läkemedel och affärer står tomma. Covid-19. Jag följer inte aktivt nyheterna, varken innan den stora pandemin kom eller nu när den är här och flåsar oss i nacken. Jag …

Krönika
Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar. Läsning är viktigt, det är viktigt att …

Krönika
Miljön har gjort dig till den du är

KRÖNIKA. Den sociala miljön är en av de många saker som har gjort just dig till dig och den kommer fortsätta att forma dig, hur du beter dig och ditt sätt att tänka. Men du är också en del av naturen och klimatet är hotat i dagens samhälle, något som …