Varför kan du inte bara ta av dig skorna?

Debatt
1

DEBATT

För ungefär en vecka sen läste jag en artikel i SN, Sörmlands Nyheter som handlade om skoförbudet på skolan. Denna insändare skickades in till SN av ”Tjafströtta elever” och jag ska berätta hur jag ser detta.

För ungefär ett år sen hade Alpha-elever fått gå runt med uteskor inomhus för att skolan Omega renoverades och Omega-eleverna fick alltså ha vissa lektioner inne på Alpha men de hade inget skåp att lägga skorna i.

Först och främst tycker jag att det är väldigt onödigt att ha uteskor på sig inomhus, du blir bara svettig och det är varken skönt eller bra att ha på sig skor så länge. Ifall du har något problem som gör att du måste ha skor på dig så får du fixa så du kan ha ett par inneskor. Enligt ”Tjafströtta elever” så finns det folk som inte har råd med att köpa ett par inneskor, för att man inte vill blir smutsig på strumporna. MEN om ingen har skor inomhus så blir det inte smutsigt och då behöver man inte använda inneskor. Enda anledningen till att det faktiskt blir smutsigt i skolan är att folk inte följer regeln och struntar i att ta av sig skorna.

Mvh, Arg tjej

Det kan verka märkligt men självklarheter och logik biter sällan på hårdnackat auktoritetsmotstånd eller felpräglade vanor. Jag tycker mig möta en brist på respekt och förståelse för inte bara ordningsregler utan även för andra människor och egendom i allt högre utsträckning. Vad är det som gör att en människa tar sig rätten att agera gränslöst mot sin omgivning? ”Tjafset” visar på problemet med den självcentrering som breder ut sig mer och mer. Tendensen är oroväckande. Som lärare måste jag därför i allt högre utsträckning betona som solidaritet och ömsesidig respekt. Vidare måste jag också kunna visa på vinsten i att anamma dessa värden. Men hur når jag fram till någon som inte vill, kan eller vågar lyssna? Att bryta med en negativ gruppmentalitet är inte alltid så lätt. Men det är nödvändigt. För ingen vill väl i slutändan bli ihågkommen som den egoistiska personen som alltid tog sig friheter på andras bekostnad?
Självklart ska vi stå upp för olikheter och allas lika värde men när blev det egentligen en mänsklig rättighet att få gå med skorna inomhus?

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …