Varför vara praktisk när du kan vara snygg?

Debatt

DEBATT.

Om någon skulle gå in på Alphaskolan skulle personen nog få intrycket att det är en nytänkande skola som inte följer designen, den ganska normala design många andra skolor har. Och visst är skolan snygg, men den är inte särskilt praktisk.

Vi kan börja med skolbiblioteket. När du tänker på ett bibliotek tänker du nog ett lugnt rum fullt av böcker och människor som sitter och läser. Det kanske är några som småpratar, men annars är det väldigt tyst. Den visionen kommer du inte hitta på Alphaskolan. ”Biblioteket”, det är några få bokhyllor vid väggen i ett stort rum som är fullt av prat. Lärare och elever sitter bredvid och pratar, vilket inte är så konstigt eftersom resten av ytan är till för en plats att sitta ner, äta/dricka det du köpt från cafeterian och prata med kompisar. Det finns en stol som har lite som väggar runt sig, men det finns bara en och det gör inte platsen mindre högljudd. Det går därför inte att bara sitta ner och läsa en bok man kanske är intresserad av, utan du måste nästan låna hem den, eftersom det inte riktigt finns så många platser i skolan man kan vara ifred på.

Men det ser ganska coolt ut, så allt det där spelar väl ingen roll va?

Så kan vi gå vidare till de gigantiska fönsterna som gör att man kan se ut på landskapet utanför och skolans korridorer. De stora fönsterna mot utsidan är väldigt trevliga och något som de flesta skolor har, men fönsterna mot korridorerna är väldig onödiga och visar verkligen att Alphaskolan bara vill verka unik. Det är inte ett designelement som du hittar i de flesta skolor eftersom det skapar distraktioner från lektionerna. Personer ställer sig utanför och tittar in i klassrummen vilket kan göra en ganska obekväm, speciellt när nya elever kommer och kollar in skolan, man känner sig som ett djur på ett zoo. Eller så gör eleverna roliga grimaser och distraherar eleverna från lektionen. Vissa fönster har nu täckts upp av papper eller annat, men inte tack vare skolan, utan lärare som som har lagt ner sina egna pengar på det.

Något annat som gör Alphaskolan till opraktisk är golven. Det har nu länge varit konflikt mellan elever och lärare eftersom många elever tycker att skoförbudet är onödigt. Anledningen till skoförbudet är till största del att skolans golv inte är gjort för att skor ska gå på det och därför slits. Problemet här är att man inte kan ha skor på sig inomhus. Skolans golv är ofta smutsiga, av mat i matsalen, vatten och andra vätskor över hela skolan men till mestadels utanför och inne i toaletterna. Och så ligger det annat skräp överallt. Visst jobbar städerskorna så hårt de kan för att hålla skolan ren, men det är helt omöjligt att de ska klara av att hålla hela skolan ren 24/7. Och under vintern eller regniga dagar dras smuts in till skåpen och när man tar av sig skorna så blir strumporna genomblöta eller smutsiga. Och eftersom många ändå bryter mot reglerna så blir det smutsigt inomhus ändå. Därför känns det väldigt ofräscht att gå runt med strumpor på inomhus. Visst kan man köpa tofflor, men alla barn har nog inte tillgång till det. Man kanske inte har råd eller så tycker föräldrarna att det inte är så viktigt att köpa tofflor. Så att bygga golvet så att det inte klarar av att skor går på det är väldigt dumt.

Alphaskolan verkar vara väldigt besatt av att andra ska se skolan som cool och nytänkande, men för att få människor att tänka det verkar man ha gett upp idén om att skapa en praktisk skola.


Tyra Öqvist

Foto: https://new.abb.com/buildings/sv/building-space/utbildningA

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …