Apollo 13

Utrikes

UTRIKES.

Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden.

Man har även gjort en film om denna händelse med Tom Hanks i huvudrollen. I filmen nämner Jim Lovells fru att numret 13 känns dåligt och att man borde hoppat över 13. Detta på grund av att man ser 13 som ett otursnummer. Det nämns även att rymduppdraget inte hade sändningstid på tv fören katastrofen inträffade.

Starten av saturnraketen gick normalt till en början men efter några minuter slocknade en av de fem huvudmotorerna. Detta gjorde att man var tvungen att låta de fyra raketerna brinna i 34 sekunder längre för att raketen skulle kunna komma in i rätt bana runt jorden. Markkontrollen i Houston skickade till besättningen att rymdskeppet nu såg bra ut igen i omloppsbanan.

Ungefär 56 timmar in i uppdraget beordrade markkontrollen att de skulle sätta på värmefläktarna i syretankarna så syret inte skulle klumpa ihop sig, med denna åtgärd exploderade syretank nummer 2.

Ungefär en timme efter explosionen beslutade markkontrollen att man skulle försöka vistas så mycket som möjligt i månlandarna tills de kommit in i jordens atmosfär. För i månlandaren fanns mest syre. Energiförlusten som blev på rymdskeppet gjorde så det blev kallt i både servicemodulen och kommandomodulen. Detta gjorde för att kunna komma tillbaka till jorden krävdes en start av raketmotorn för att få rätt bana i jordens gravitation. Eftersom explosionen skedde i modulen där den ordinarie raketmotorn fanns vågade man inte starta den. Man körde istället en manuell metod där man startade motorn på själva månlandaren för att få fart mot jordens atmosfär. Det fanns inga färdiga instruktioner för sådana händelser som denna så det mesta som gjordes var improvisation. De som jobbade nere på markkontrollen satt dygnet runt och jobbade på att få ner astronauterna på jorden igen.

När man närmade sig jordens atmosfär och det bara var 4 timmar kvar kopplade man bort den skadade servicemodulen. Bara drygt 2 timmar senare kopplades själva månlandaren bort så det bara var kommandomodulen kvar. Väldigt många oroade sig för att värmesköldarna på farkosten inte skulle klara ingången i jordens atmosfär, detta på grund av att skölden kunde ha skadats av explosionen.

När farkosten gick in i jorden atmosfär dog kommunikationen mellan markkontrollen och farkosten. Alla satt framför tvn eller runt radion och väntade på att höra astronauterna meddela att de levde. I vanliga fall skulle tystnaden vara i 3 minuter, efter 3 minuter hördes inget och man trodde det var helt kört. En liten stund senare hör man astronauterna rapportera att de var igenom. Farkosten landade i stilla havet den 17 april där hangarfartyget USS iwo Jima plockade upp astronauterna.De träffa sedan president Nixon som gratulera dem för att klarat sig tillbaka till jorden.

Man har kallat Apollo 13 ett lyckat misslyckande och de astronauter har befunnit sig längst från jorden.

Viggo Jansson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …

Utrikes
Apollo 11 – först på månen

UTRIKES. Apollo 11 var den första rymdfärden som man bemannat för att landa på månen. Besättningen på Apollo 11 var erfarna av en rymdresa innan och bestod av Neil Armstrong (som säkert de flesta känner till), Edwin “Buzz” Aldrin och Michael Collins. I år är det 50 år sedan detta …