Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

Utrikes

UTRIKES.

Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa en film där några elever blir mobbade, eller innan de ska lämna ut en bok där huvudpersonen blir sexuellt trakasserad. Meningen med TW är att varna om innehåll som kan påminna eleverna om ett tidigare trauma. Men är trigger warnings bra eller dåliga för eleverna?

Många menar att det är väldigt bra med trigger warnings, eftersom människor som har upplevt samma trauma tidigare kan förbereda sig själva mentalt innan de ser eller läser något som kan väcka ångest hos dem. Om man till exempel har blivit misshandlad någon gång i sitt liv och sedan ska läsa en artikeln om människor som blir misshandlade så blir det mindre av ett chock för läsaren om det finns en TW som kan varna om artikelns innehåll.

Andra tror istället att TW är helt onödiga eller till och med skadliga för elevernas mentala hälsa. De menar att man hela tiden stöter på oroväckande saker i livet och att man ska lära sig att ta itu med dessa saker. De menar också att triggers warning inte hjälper elever som har upplevt en tidigare trauma, utan istället bara ökar ångesten hos denna person på grund. När eleverna läser en TW kommer de att fortsätta tänka på traumat de har tidigare upplevt tills de stöter på det upprörande innehållet i boken. De kommer alltså att känna mer ångest av en trigger warning, inte mindre.

Många diskussioner om detta har ägt rum, särskilt i Amerika där fenomenet har varit mycket mer vanligare än i Sverige. Många tycker att det är rättighet för eleverna att bli informerade om någonting som kan uppröra dem; andra tycker att TW är bara den nya formen av politisk korrekthet, alltså att folk har börjat bli för försiktiga med att inte kränka någon. Ämnet om trigger warnings har alltså blivit väldigt kontroversiellt. Den stora, viktigaste frågan har alltid varit: är det bra eller dåligt med TW? Hur påverkar TW elever i högskolan? Gör TW någon skillnad alls?

En ny studie i Harvard, har visat några intressanta resultat. Studien gick ut på att få några elever att läsa en våldsam scen ur böcker som Crime and Punishment och Moby Dick. Hälften av dessa elever fick en varning som led såhär: “TRIGGER WARNING: The passage you are about to read contains disturbing content and may trigger an anxiety response, especially in those who have a history of trauma.”

Experimentet visade att några elever som hade läst en TW hade faktiskt upplevt mer ångest än de som inte hade läst varningen innan de hade läst boken. Detta hände på grund av att eleverna tänkte på att orden i texten kunde skada deras mentala hälsa och att de därför blev mer uppmärksamma och oroliga när de läste. Annars visade studien inga som helst skillnader mellan de två grupperna av elever. Alltså var varningen helt onödig. Ändå så är studien baserad på slumpmässiga elever som inte har uppgett att de har upplevt någon tidigare trauma. För att få en fullkomlig resultat behöver man nog fördjupa studien genom att få elever som har upplevt en tidigare trauma att utföra experimentet och observera hur de reagerar.

Så, är trigger warnings bra eller dåliga för elever i högskolan? Det finns inte riktigt ett svar. Harvardstudien har visat att de är onödiga för vanliga elever och att de kan öka stressen hos vissa elever, men annars har inte många studier gjorts om TW. Därför blir det svårt att dra en slutsats.

Källor:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/words-matter/201808/do-trigger-warnings-help-or-harm
https://www.theatlantic.com/health/archive/2019/03/do-trigger-warnings-work/585871/
Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Apollo 11 – först på månen

UTRIKES. Apollo 11 var den första rymdfärden som man bemannat för att landa på månen. Besättningen på Apollo 11 var erfarna av en rymdresa innan och bestod av Neil Armstrong (som säkert de flesta känner till), Edwin “Buzz” Aldrin och Michael Collins. I år är det 50 år sedan detta …