Filmtips: Därför borde man inte klona dinosaurier

Recensioner

FILM

Tänk om du skulle lyckas hitta DNA från dinosaurierna. Tänk om du skulle skapa dina egna dinosaurier. Och tänk om de sen skulle rymma.

Jurassic Park är en film från 1993 regisserad av Steven Spielberg med bl.a Sam Neil, Laura Dern och Jeff Goldblum i rollerna.

John Hammond har en egen ö där han byggt upp en djurpark full av ovanliga djur. Man skulle inte tro sina ögon om man såg dem. Han ber paleontologen Alan Grant och paleobotanikern Ellie Sattler att följa med ut på ön för att säga vad de tycker, som de första testpersonerna för parken. Advokaten Donald Gennaro kräver också att få åka dit för att kunna verifiera att parken faktiskt är säker för investerarna. Han tar i sin tur med sig matematikern Ian Malcolm. Hammond bjuder även in sina barnbarn och tillsammans ska alla få åka den första rundturen runt parken.

När Alan kommer till ön får han sig en chock. Det visar sig att det ”ovanliga djuren” i själva verket är dinosaurier. Hammond insisterar på att allting är säkert men flera av de andra är skeptiska.

Någonting går hemskt fel och stora delar av parkens säkerhetssystem stängs av. Den enda datateknikern på ön som kan fixa det, Dennis Nedry, försvinner och de livsfarliga dinosaurierna går fria. Alan och de andra blir fast på en ö full av dinosaurier som lever som de gjorde miljoner år tidigare.

För mig känns den här filmen som en klassiker. Vanligtvis tycker jag inte om filmer där man hela tiden blir jagad av någonting och det i princip bara är två timmar av stress, men det verkar vara annorlunda när man blir jagad av dinosaurier. Den här filmen är en sådan typisk film som man kan se flera gånger om.

”Life finds a way” är en av flera slogans som filmen har. Jag tycker om det och de fyra orden beskriver filmen väldigt bra också. Det visar på något sätt att du inte kan styra levande varelser och hur oförutsägbara de är. Det är också det som dinosaurierna i filmen visar, hur oberäkneligt liv egentligen är.

Även om det är en högst fiktiv film så är det ändå någonting som får en att tänka, ”tänk om det där skulle fungera?”. Allting låter på något sätt ganska logiskt, även om det inte är det. Fast om vi nu i framtiden skulle kunna skapa dinosaurier så har vi hittills fem Jurassic Park filmer som visar varför det är en väldigt dum idé att försöka.

Hur som helst är det en sevärd film. Filmen är även baserad på boken med samma namn (på svenska, Urtids parken) av Michael Crichton.

Kerstin Hillebäck

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
Recension: Lönnmördaren och striden om slottet av glas

BOKRECENSION. Titel: Glastronen (bokserie) Originaltitel: Throne of glass. Författare: Sarah. J. Maas. Genre: Fantasy, Unga vuxna. Utgivningsdatum: Augusti 2012, (originalboken). I landet Adarlan, där magi och de gamla sederna förbjudits, har den ökända, 18 åriga, lönnmördaren Celaena Sardothien spenderat ett år som slav i Endoviers saltgruvor. Celaena blir en dag …

Kultur/nöje
Filmtips: Bridget Jones Diary

FILM. Är du sugen på att titta på en riktig feelgood-film? Nu när sommaren kommer och det blir både ljusare och varmare kan det vara trevligt med en glad film. Filmen Bridget Jones Diary är från 2001 och regisserades av Sharon Maguire. I filmen medverkar bland annat Renée Zellweger, Colin …

Recensioner
Bokrecension – Oktober är den kallaste månaden

BOKRECENSION. Oktober är den kallaste månadenav Christoffer Carlsson Boken handlar om ett liv ute på landet i en ort, där det är väldigt sunkigt och där kriminella människor som inte kommer någonstans i livet hamnar. Polisen kommer en dag och knackar på den sextonåriga Veras dörr. De undrar var hennes …