Brist på tysta läsplatser på Alpha

Alpha

HÖGSTADIET.

Det finns både elever och lärare som tycker att det borde finnas fler lugna platser på Alpha, Nyköpings Högstadium, där man får studiero och kan sitta och läsa.

Det är brist på platser där eleverna kan gå undan på sina raster för att läsa eller plugga. Eftersom de platser man nu kan sitta på oftast är fyllda av människor och med höga ljudnivåer.

Jag intervjuade Alphas bibliotekarie Anni Agelii för att höra vad hon tyckte och tänkte om situationen just nu och hur vi kan förbättra den.

Biblioteket på Alpha som vi har idag ligger väldigt centralt och gör det lätt för elever att stanna till om de ser en bok eller vill låna någon snabbt. Men Anni berättar att det också finns nackdelar med ett bibliotek som ligger så centralt, till exempel så är ljudnivåerna väldigt höga runt om biblioteket. Eftersom det inte finns väggar runt biblioteket så det är ingen lugn och tyst plats att sitta och ha studiero på.

Anni tyckte att vi ska använda de ytor vi redan har för att fixa små platser där eleverna kan få läsro. Man kan till exempel skaffa fler ”fåtöljer” eller ”läsro-stolar”. Det finns en sådan stol i biblioteket och den skyddar mycket från allt ljud utifrån. Skolan skulle kanske kunna skaffa in flera sådana och till exempel sätta en utanför varje arbetslag.

Något annat som också skulle vara bra är om man hade ett rum där man kunde gå undan och sitta och läsa eller plugga på. Det skulle göra studieron mycket bättre och fler elever kanske skulle tycka det var bättre med att gå undan till ett rum. Anni berättar att mjuka aulan tidigare har fungerat som en sådan plats, kopplad till biblioteket, men att den nu används för andra ändamål.

Jörgen Leidebrant, som är skolbibliotekarie på Omega och tidigare har jobbat på Alpha, säger:

-Jag tycker absolut att hela Alpha skulle behöva en sådan plats och att mjuka aulan vore perfekt för ändamålet, också för att biblioteket behöver ett sådant rum för att fungera optimalt. Om inte den lokalen går att använda på det sättet borde man se till att hitta ett annat alternativ.

Leonora Holst

Foto: Pixabay

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …