Brist på tysta läsplatser på Alpha

Alpha

HÖGSTADIET.

Det finns både elever och lärare som tycker att det borde finnas fler lugna platser på Alpha, Nyköpings Högstadium, där man får studiero och kan sitta och läsa.

Det är brist på platser där eleverna kan gå undan på sina raster för att läsa eller plugga. Eftersom de platser man nu kan sitta på oftast är fyllda av människor och med höga ljudnivåer.

Jag intervjuade Alphas bibliotekarie Anni Agelii för att höra vad hon tyckte och tänkte om situationen just nu och hur vi kan förbättra den.

Biblioteket på Alpha som vi har idag ligger väldigt centralt och gör det lätt för elever att stanna till om de ser en bok eller vill låna någon snabbt. Men Anni berättar att det också finns nackdelar med ett bibliotek som ligger så centralt, till exempel så är ljudnivåerna väldigt höga runt om biblioteket. Eftersom det inte finns väggar runt biblioteket så det är ingen lugn och tyst plats att sitta och ha studiero på.

Anni tyckte att vi ska använda de ytor vi redan har för att fixa små platser där eleverna kan få läsro. Man kan till exempel skaffa fler ”fåtöljer” eller ”läsro-stolar”. Det finns en sådan stol i biblioteket och den skyddar mycket från allt ljud utifrån. Skolan skulle kanske kunna skaffa in flera sådana och till exempel sätta en utanför varje arbetslag.

Något annat som också skulle vara bra är om man hade ett rum där man kunde gå undan och sitta och läsa eller plugga på. Det skulle göra studieron mycket bättre och fler elever kanske skulle tycka det var bättre med att gå undan till ett rum. Anni berättar att mjuka aulan tidigare har fungerat som en sådan plats, kopplad till biblioteket, men att den nu används för andra ändamål.

Jörgen Leidebrant, som är skolbibliotekarie på Omega och tidigare har jobbat på Alpha, säger:

-Jag tycker absolut att hela Alpha skulle behöva en sådan plats och att mjuka aulan vore perfekt för ändamålet, också för att biblioteket behöver ett sådant rum för att fungera optimalt. Om inte den lokalen går att använda på det sättet borde man se till att hitta ett annat alternativ.

Leonora Holst

Foto: Pixabay

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman