Recension: Lönnmördaren och striden om slottet av glas

Recensioner

BOKRECENSION.

Titel: Glastronen (bokserie)

Originaltitel: Throne of glass.

Författare: Sarah. J. Maas.

Genre: Fantasy, Unga vuxna.

Utgivningsdatum: Augusti 2012, (originalboken).


I landet Adarlan, där magi och de gamla sederna förbjudits, har den ökända, 18 åriga, lönnmördaren Celaena Sardothien spenderat ett år som slav i Endoviers saltgruvor.

Celaena blir en dag kallad och introducerad till Kronprins Dorian Havilliard II, sonen till den man hon hatar mest i hela världen. Dorian ger henne ett erbjudande. Ett erbjudande som i sin tid kan vinna Celaena tillbaka hennes frihet.

Lönnmördaren följer med prinsen och Chaol Västfall, kaptenen över den kungliga livgardet, tillbaka till huvudstaden, Rämnafäste, där hon ska delta i en tävling om att hitta Kungens nya kämpe. I tävlingen ska hon tävla mot tjuvar, krigare och mördare från landet över, men Celaena vet att de är ingen match för Adarlans lönnmördare. Det är tills mystiska saker börjar hända i glasslottet. Deltagare börjar dyka upp döda en efter en, och Celaena måste lista ut vem mördaren är, innan hon själv slutar som en offer.

Och trots magins bannlysning, pekar alla bevis mot användning av mörka krafter, och Celaena inser att hennes, och hela kontinenten Erileas öde, ligger i hennes händer. ’

I boken får vi träffa många minnesvärda karaktärer, allt från rebellerande prinsessor och mordlystna tävlande, till spöket av en avliden drottning, och talande dödskallar som vaktar stängda kryptor. Och man ser huvudkaraktären balansera sitt liv mellan att strida mot blodtörstiga fiender, och hantera de fisförnäma adelsmän och kvinnor som lever i glasslottet.

Historien är fantastiskt och språket är vackert och beskrivande. Man blir lätt förälskad i landskapen och karaktärerna, som beskrivs så ingående och som alla har karaktär med sina upp och nedgångar genom fortsättningen av serien, när de fortsätter att utvecklas som individer.    

Tempot i boken är bra, då det inte går långsamt, men samtidigt inte genar iväg så vi missar betydelsefulla detaljer och scener.

Sarah J Maas struntade inte i detaljer när hon skrev Glastronen serien, vilket man märker snabbt när minsta tanke eller handling kan ha en stor inverkan för historien i framtiden.   

Vid vissa tillfällen kan historien dock vara lite för otrolig. Att exempelvis, Kungens närmaste utsett opålitliga, farliga brottslingar att tävla om att bli hans smutsjobbare, utan att ha i åtanke vart dessa mäns lojaliteter ligger, är lite väl riskfyllt.

Men det är så små detalj att man inte tänker på det, och blir så underhållen av den magiska historien om Celaena, Dorian och Chaol, att man genast vill läsa fortsättningen.  

Glastronen är spännande, romantisk, och visar upp en helt ny värld man aldrig vill lämna. Den landar på en säker plats bland mina topp 10 favoritböcker någonsin.

Betyg:   ⭐⭐⭐⭐⭐

Emma Nikula

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
Recension av Torka aldrig tårar utan handskar

RECENSION. Boken börjar med att en man ligger på sjukhus och har sina sista dagar där. Redan där blir man intresserad av vad som har hänt. Om mannen är sjuk eller inte och vill bara veta mer om varför en ung man håller på att dö. Boken är skriven av …

Recensioner
En roman om en våldtäkt – recension av Kort kjol

Författare: Christina Wahlden. Genre: Drama och tragedi.                                                                                                   Utgivningsdatum: 2010-08-11 Längd: 142 sidor.  Språk: Svenska. Myran är en helt vanlig tonårstjej som en dag firar med hennes klasskamrater att dom fått sommarlov.  Myran har långt blont hår och har på sig en röd kort kjol. Sent på kvällen börjar Myrans bästa …

Kultur/nöje
Recension av Frost 2

FILM. Den 27 november 2013 hade den animerade filmen Frost premiär runt om i världen. Frost är en berättelse som är löst baserat på HC Andersens saga ”Snödrottningen” från 1845. Filmen är skapad av Disney och regisserad av Chris Buck och Jennifer Leef. Filmen blev en stor succé och den …