Ska människor dömda till fängelsestraff få rösta?

Debatt

DEBATT

Var och en har rätt att delta i sitt lands styre, direkt eller genom fritt valda ombud.

Denna mening står i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Alla har rätt till att rösta och vara med i hur landet man lever i ska styras. Men är det verkligen sant? Har alla människor, även människor som sitter i fängelset, rätten till att rösta? I så fall, på vilket sätt bidrar det till vår demokrati?

Min åsikt är kort och tydlig: nej. Människor som är dömda till fängelsestraff ska inte få rösta. Och här är varför: enligt mig så är rätten till att rösta inte en rättighet, men en plikt. Att rösta är plikten att se till att ens land får en bra regering som kommer att leda till välmående och trygghet i landet. Visst, alla har olika åsikt, men nästan alla människor i ett land väljer att rösta på ett parti som kommer försäkra trygghet för alla medborgare.

Kan man verkligen lita på att en människa dömd till ett strängare straff kommer att göra ett bra val? Skulle inte till exempel en våldtäktsman rösta på ett parti som väljer att minska kvinnors rättigheter? Skulle inte en mördare som ska sitta i fängelset i många år rösta på ett parti som lovar att förkorta strafftiden? Hur bidrar detta till ett tryggt samhälle?

Tänk dig att en terrorist har skadat människor som du känner, människor som står dig nära. Tänk dig nu att denna terrorist, trots att hen har blivit åtalad och nu sitter i ett fängelse, ska få rösta om hur du och människorna han skadade, människor som du känner och träffar varje dag, ska leva i ditt land. Hens rösträtt kanske inte kommer att påverka något, men skulle inte själva principen – alltså att hen får rösta över hur du eller andra ska leva – få dig att känna en känsla av obehag? Hur kan detta vara moraliskt rätt? Nej, att tillåta åtalade människor att rösta kommer inte att påverka vårt demokrati på ett bra sätt, utan kommer bara att bidra till ett oroligt samhälle.

När Bernie Sanders, en demokratisk presidentkandidat i USA, blir frågad om vad han tycker om att människor dömda till fängelsestraff ska få rösta, säger han: “If somebody commits a serious crime – sexual assault, murder – they’re gonna be punished. They may be in jail for 10 years, 20 years, 50 years, they’re whole lives. That’s what happens when you commit a serious crime. But I think the right to vote is inherent to our democracy. Yes, even for terrible people.”

Saken som Bernie Sanders inte tar hänsyn till är att människorna i fängelset är där för att de har begått brott mot staten. På grund av detta så blir några av deras rättigheter tagna ifrån dom, som till exempel rätten till frihet och rätten till att rösta. Att bli nekade rätten till frihet är bara en del till deras straff, som sker eftersom de har valt att inte följa lagarna i vårt samhälle.

Vad händer då när människor som har avslutat deras straff kommer ut ur fängelset? Ska de då få rösta, efter att de har brutit mot statens lagar? Jag tycker att människor som har blivit dömda för mindre brott som droginnehav eller rattfylleri bör få rösta igen. Men människor som har begått ett grovt mord, som att våldta eller döda en människa, bör inte göra det. Jag tycker att de bör stanna i fängelset för resten av deras liv, trots att de kanske ångrar sina misstag senare i livet, på grund av att de har gjort så pass hemska grejer att de inte bör vara ute i samhället igen. Men, om dessa människor senare kommer ut ur fängelset, tycker jag inte att de ska få rösta. Om en människa har begått ett grovt brott mot samhällets viktigaste principer så bör hen inte få delta i att styra samma samhälle.

Källor:

https://www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/vad-ar-manskliga-rattigheter/fns-deklaration-om-de-manskliga-rattigheterna/

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …