Intervju med Filippa Wiltén, författare till ”Låg puls”

Berättelser

ÅTTOLOGIN.

Filippa kom på fjärde plats i omröstningen om bästa novell. Själva novellen heter ”Låg puls” och handlar om en flicka som mår dåligt och gör ett självmordsförsök. Jag träffade henne utanför matsalen på Omega för en kort intervju.

Filippa berättar att hon ville skriva om något som verkligen betydde något, att det skulle vara ett verkligt problem. Men hon ville också ha in fantasi. Själva grunden skrev hon snabbt, på en eller två lektioner och sedan var det bara att justera lite.

-Jag har inte själv upplevt att någon i min närhet har försökt ta livet av sig. Men jag har på ganska nära håll upplevt folk jag känner som har drabbats av psykisk ohälsa. Det är ett stort problem för många.

I slutet av novellen vet man egentligen inte om flickan kommer tillbaka till sin egen kropp för att fortsätta leva eller för att dö. Det ligger öppet. Jag frågar Filippa om det är ett medvetet drag.

-Man får använda sin fantasi. Från början tänkte jag skriva att hon överlevde men sen ångrade jag mig och tänkte att man skulle få fundera på det själv.

I novellen skildras en nära-döden-upplevelse och den stämmer ganska bra in på hur människor som upplevt detta har berättat om det. Jag frågar om hon har läst på i ämnet.

-Nej, men jag har funderat ganska mycket på det, vad som händer efter döden. Om det bara blir svart och så.

Filippa var sjuk när releasen ägde rum men hon berättar att hon låg och halvsov i sängen när en kompis ringde och berättade att hon blivit fyra och vunnit ett presentkort på 1000 kronor. Hon blev överraskad men glad.

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Berättelser
Ett gäng med idioter, del 4

BERÄTTELSER. Jag förbannar tyst Andrew, den självbelåtne skitstöveln, medan jag i smyg spänner fast ett rep runt den lealösa tjejens midja. Jag vet hennes namn men kan inte tänka på det, kan inte tänka på att hon är en människa av kött och blod precis som jag. Hon är en …

Berättelser
Fånge i min egen kropp

Jag sprang, och om det inte hade varit under dessa förfärliga omständigheter skulle jag befinna mig i extas. Jag hade aldrig sprungit förut, det var inte acceptabelt för en fin flicka att springa runt och leka som en simpel pojke. – Jädrans! Utropade jag när mina tankar fört mig iväg …

Berättelser
Intervju med Isabelle Karlsson, författare till ”Trädet vid ån”

ÅTTOLOGIN. I hård konkurrens med ”Pojken som drunknade i solen” fick Isabelle allra flest poäng för sin novell. ”Trädet vid ån” handlar om ordlös, stark vänskap men också om mobbning och utanförskap. Jag passar på att intervjua Isabelle under en profillektion med Redaktionen då de sitter och redigerar en podd. …