Déjà vu

Krönika

KÅSERI.

Om jag kunde beskriva den här dagen med två ord skulle det nog vara “samma gamla”, för det är verkligen precis det den har varit. Ingrid står framme vid tavlan och babblar på om procent, tavlan är täckt med nummer och bokstäver som jag är för trött för att ta in så jag spacear ut lite. Solen lyser rakt i mina ögon. Joel och Amir sitter längst bak i klassrummet och tittar på något på datorn. Vad det är vet jag inte men de skrattar till lite då och då. Karin är som vanligt sen, sist jag såg henne var hon på väg bort till hamnen.

Det är precis som vilken annan torsdag som helst.

Men så kommer Karin plötsligt in genom dörren.

“Sorry att jag är sen, det tog en stund att byta om efter gympan”, säger hon och Ingrid ger henne en lite sur blick.

Det är då det händer. Plötsligt får jag en så konstig känsla av att jag har varit just här tidigare, att just det här scenariot har utspelats förut. Jag vaknar upp ur min lilla trans jag varit i hela lektionen och börjar tänka. Det är inte första gången jag känner déjà vu, det händer ganska ofta faktiskt, men jag blir alltid lika förvånad när det händer. Det kanske inte är jättekonstigt att jag får det just nu, som jag sa så brukar det vara så här idag, men jag kan inte hjälpa att undra varför jag får det. Varför får man ens déjà vu över huvudtaget? Vad fyller det för funktion?

Så fort Ingrid släpper oss kollar jag upp det. Det står att det är mer vanligt bland unga än äldre. Tydligen kan det vara ett symptom av schizofreni, sömnproblem och en massa annat. Jag har inga sömnproblem, så mycket vet jag, men jag kan väl fan inte ha schizofreni, det låter ju helt galet.

Jag frågar även om det när jag kommer hem, tydligen har mammas kompis också déjà vu ganska ofta, fast det ska inte vara något problem. Det kanske inte är världens konstigaste grej ändå, med déjá vu. Och jag har ju inga andra symptom som skulle kunna betyda att jag hade någon sjukdom. Men det känns fortfarande konstigt, om jag inte känner det för att det är något symptom, varför känner jag det då?

Tyra Öqvist

Foto: Tyra Öqvist

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …