AI och mänskliga robotar (Besök på Arbetets museum 17/10)

Vetenskap

VETENSKAP. Det här är en bild på en utav robotarna som fanns på Arbetets museum, som vi besökte förra veckan. Roboten heter Furhat och är ett exempel på hur avancerad AI vi har i Sverige och i världen idag. När man pratade med Furhat så kunde man få ögonkontakt och om man var riktigt tydlig så kunde man också få en respons på vad man har sagt. På museet fanns en presentation av en annan avancerad robot som heter Sophie, hon är också ett exempel på en robot som ser ganska mänsklig ut. Många människor tycker att sådana robotar är lite läskiga eller obehagliga, just av anledningen att de ser ut som människor fast de inte är människor.

En annan sak som var en del av utställningen var en bild som visade vart robotar skulle finnas i framtiden. Bilden visade att robotarna skulle ersätta vissa jobb, som till exempel bibliotekarie, modell eller kassörska på mataffär. Och, kanske, inom en snar framtid kommer robotar finnas i klassrum istället för mänskliga lärare.

Ella Haugness och Tuva Westberg

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …