Franska Revolutionen

Vetenskap

Franska Revolutionen skedde under slutet av 1700-talet då det tredje ståndet hade fått nog på alla orättvisor. De startade revolutionen för att visa att de också är människor och att de förtjänade att behandlas som människor. De med högre makt gillade inte idén att de fattigaste i samhället skulle kunna ha någon makt i samhället. Så det slutade med många avrättningar.

Kungen Ludvig XVI var en man som inte var särskilt intresserad av att styra. Han var mer intresserad av att leva ett lyxigt hovliv och jaga än att ta hand om sitt land. Eftersom Frankrike hade legat i två krig under de åren så hade det kostat riket väldigt mycket pengar. Adeln och prästerna behövde inte betala skatt utan det var bara bönder och borgare som var tvungna att göra det. Bönder och borgare var även de fattigaste och hade minst inflytande i landet så det gjorde deras liv mycket svårare.

Adeln fick större makt över byråkratin och landets domstolar och det ledde till att de kunde begränsa kungens makt så att han senare inte kunde ta ifrån dem deras nyfunna makt. Adelns nya maktposition gav dem även möjligheter att ta tillbaka saker som jakt och fiskerättigheter.  Den stora delen av alla bönder var arrendebönder, alltså att de hyrde marken, och därför hade de skyldigheter till adeln. Adeln höjde skatten och det drabbade många bönder hårt. Det fick bara folket att bli mer och mer missbelåtna.

Den franska industrin drabbades hårt eftersom folket inte hade tillräckligt med pengar för att köpa något. Den brittiska industrin sålde sina varor billigare vilket också skadade deras industri. Ekonomin blev heller inte bättre när allt fler och fler människor blev arbetslösa och fattiga. Efter flera år så hade folket upplevt svält och minskade inkomster så det var inte längre svårt att se att folket från de lägre klasserna var missnöjda och arga. Medan prästerna och adeln inte behövde betala skatten och fick leva i lyx fick det tredje ståndet svälta och jobba mycket hårt för att få tag på sitt levebröd. Så det är inte alls så konstigt att det till slut blev en revolution.

Revolutionen startade den 5 maj 1789 och det var då kungen tog emot de tre stånden. De hade bestämt att den tredje ståndet skulle ha lika många ledamöter som prästerna och adeln tillsammans. Medan riksdagen fortsatte att dominera de två första stånden så gick det tredje ståndet till nationalförsamlingen och de avskaffade alla adelns privilegier och offentliggjorde de mänskliga rättigheterna. Det är där de tre kända orden som har en koppling med den franska revolutionen kom fram! Frihet, jämlikhet och broderskap.

I Paris den 14 juli så stormade människorna in i den gamla fästningen i Bastiljen för att ta sig in i vapenförrådet. Det var för att visa sitt stora missnöje mot den styrande makten. Drottning Marie Antoinette försökte få kungen att söka hjälp från de utländska trupperna. Det blev ett rykte som spred sig att och man fruktade att kungen skulle komma tillbaka med utländska trupper. 

Den 5 oktober 1789 så stod en folkhop av kvinnor som skulle ta sig in i det kungliga slottet och hämta kungafamiljen från Versailles och föra dem till Paris. När de var framme lovade Ludvig XVI att följa demonstranterna till Paris. Anledningen till att det här skedde var för att man höjt priserna på maten och fler hade börjat svälta. Det var heller ingen nyhet att de som bodde i Versailles levde i lyx. 

När kriget mellan Frankrike och grannländerna bröt ut under 1792 så hade kungen och drottningen fängslats och avrättats 1793. Adeln flydde och vissa dödades. Det var även då som giljotinen uppfanns och den hade huggit av många huvuden. 1794 blev det en lugnare period efter så mycket skräckvälde och det var 1799 som Napoleon tog makten. Då var revolutionen slut.

Hani Mohamed Abdulla

Källor:

So Rummet Franska Revolutionen

NE.SE Franska Revolutionen

So Rummet FR Inledning

BILD: Wikimedia commons

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …