Recension: Den lilla blixtflickan

Recensioner

RECENSION.

Titel: Röd drottning

Originaltitel: Red Queen. 

Typ: Bok (serie)

Författare: Victoria Aveyard.

Genre: Ungdom, Fantasy, Science-fiction.

Utgivningsdatum: February 2015 (USA) 

17-åriga ficktjuven, Mare Barrow, lever i ett samhälle uppdelat efter färgen på ditt blod. Det är människor med silvrigt blod – de silvriga – med övermänskliga förmågor och krafter, som regerar över de röda – vanliga människor som de använder till soldater, tjänare och arbetare. 

Mare, och hennes familj, är röda, och hon ser inga tecken på att världsordningen hon växt upp i någonsin kommer ge efter. Men när hon plötsligt får jobb som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändras allt. Till allas förvåningen, inte minst hon själv, upptäcker Mare under hemska omständigheter, att hon också besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.

Kung Tiberias inser snabbt att Mare kan komma att hota den maktbalans hans rike vilar på, och smider en plan för att oskadliggöra henne. Samtidigt ser Mare möjlighet att krossa silverregimen inifrån palatsets väggar, och ge hopp för en ny värld. Men hennes hjärta drar ständigt åt helt fel håll, och kan komma att förstöra allt.  

Röd drottning är den amerikanska författaren Victoria Aveyards första roman och början på hennes första serie.   

Boken är fantastiskt skriven och karaktärsdragen hos huvudkaraktären känns trovärdig. Mare kommer fram som en klassiskt hjältinna, men med en rolig balans av fräckhet och naivitet. Mare är trots allt fortfarande en tonåring, även då lagarna i samhället tvingat henne växa upp för fort.    

Dock så blev boken rätt långtråkig i mitten, och mycket av lusten att fortsätta läsa försvann. Dialogen blev för förutsägbar och det fanns ingen plot. 

Karaktärer som Kronprins Tiberius Calore “Cal”, kommer fram som en typisk golden boy som är älskad av alla och som alltid försöker visa sig själv som stark och självständig. Hans karaktär känns för uttjatad och överanvänd, speciellt när han är det mest sannolika kärleksintresset för vår hjältinna.

Liknande kan sägas om Mares barndomsvän Kilorn, vars förälskelse för henne förstås gått förbisett. I alla fall av Mare.

Det finns många fler karaktärer i boken som jag tycker kunde ha fått mer “screentime” eller dialog, och Aveyard hade kunnat spenderat mer tid för att diskutera den fantastiska värld hon skapat genom sitt skrivande. Hon har ett öga för beskrivande och har lyckats måla upp ett samhälle, annorlunda från vårt, och jag hade gärna fått mer information om hur världen (som tycks utspela sig på jorden) kunnat övergå till det som är i Röd drottning. 

Serien har stor potential, men faller för ofta i samma handling som mer kända böcker. Den kan vi flera tillfällen jämföras med Hungerspelen, Divergent Serien, Rött upprorserien, med mera.

Vilket säkert kan locka dig som älskare av dem böckerna.  

Betyg: 3.5

Emma Nikula

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
Recension av Torka aldrig tårar utan handskar

RECENSION. Boken börjar med att en man ligger på sjukhus och har sina sista dagar där. Redan där blir man intresserad av vad som har hänt. Om mannen är sjuk eller inte och vill bara veta mer om varför en ung man håller på att dö. Boken är skriven av …

Recensioner
En roman om en våldtäkt – recension av Kort kjol

Författare: Christina Wahlden. Genre: Drama och tragedi.                                                                                                   Utgivningsdatum: 2010-08-11 Längd: 142 sidor.  Språk: Svenska. Myran är en helt vanlig tonårstjej som en dag firar med hennes klasskamrater att dom fått sommarlov.  Myran har långt blont hår och har på sig en röd kort kjol. Sent på kvällen börjar Myrans bästa …

Kultur/nöje
Recension av Frost 2

FILM. Den 27 november 2013 hade den animerade filmen Frost premiär runt om i världen. Frost är en berättelse som är löst baserat på HC Andersens saga ”Snödrottningen” från 1845. Filmen är skapad av Disney och regisserad av Chris Buck och Jennifer Leef. Filmen blev en stor succé och den …