Hej Robot!

Vetenskap

VETENSKAP.

Ja, det var de orden vi i redaktionen årskurs 9 möttes av när vi kom till arbetarmuseet i Norrköping den 17/10- 2019.

”Häftigt” var nog mångas första tanke när det första vi såg när vi kom in i utställningen var roboten Furhat. Med sitt människoliknande ansikte på en vit ’klump’ kunde man börja prata med Furhat och höra honom artigt svara tillbaka.

Efter vi hade kikat runt lite själva i utställningen ”Hej robot!” fick vi en liten ”guidad tur” runt på utställningen av en som arbetade där. Vi kunde konstatera att robotar är på väg att bli bättre utvecklade och inom snar framtid kommer att bli allt vanligare i både vår vardag och vårt samhälle. Många av oss i samhället har ju redan hjälp i hemmet, till exempel robotgräsklippare och robotdamsugare. Men snart kommer nog det finnas ännu mera hjälpredor i hemmet. Kanske någon som diskar?

Vi i redaktionsgruppen hade alla olika tankar om vad vi tyckte att det förmodligen snart kommer finnas mer robotar i vårt samhälle. Vissa tyckte att det var bra och lite häftigt, vem vill inte möta en trevlig robot i kassan på Ica istället för en trött, sur kassörska? Men andra tyckte inte alls om den idén och kände sig t.om lite skrämda av tanken att dem t.ex en dag kanske kliver på en buss och möts av en robot i förarsätet.

Själv tyckte jag det var lite skrämmande men gillar ändå idén att få mer hjälp av robotar på vissa grejer i samhället. Dock är inte robotar något som intresserar mig så mycket men jag tror att det skulle bli betydligt mer intressant om de faktiskt började finnas mer i vårt samhället, t.ex i matbutiker, på flygplatser/tågstationer som hjälp för vilsna turister.

Det var en rolig och nytänkande dag då vi hälsade på arbetarmuseet i Norrköping under vår profildag. Nu en vecka senare när man har haft tid att tänka på vad vi fick se och höra om på ”Hej robot!” utställningen är man glad att man var där och fick uppleva det här. Det kommer man minnas länge och så får vi hoppas att utvecklingen inom robotar går framåt så man faktiskt kan börja använda dem mer inom samhället snart.

Leonora Holst

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …