Intervju: Varför mobilfri skola?

Högstadiet

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM.

Mobilfri skoldag infördes på både Alpha och Omega för alla elever vecka 47. Många arga elever protesterar vilt mot denna nya regel, ska inte eleverna få ha sina mobiler på rasterna? Eller är regeln verkligen så dålig som den låter?

Eleverna på Nyköpings högstadium har precis fått regeln på att det ska vara en mobilfri skoldag. Mobilerna samlas in i en låda på dagens första lektion av läraren de har och återlämnas på skoldagens slut. Det innebär att eleverna inte ens har tillgång till sina mobiler under rasterna. Denna nya regel gäller för alla årskurser.

Några arbetslag bland sjuorna som började nu i höstas fick mobilfri skoldag direkt. Anledningen till mobilförbudet är att eleverna ska kunna umgås mer med varandra under rasterna och även koncentrera sig bättre på lektionen.

Starka reaktioner väcks hos eleverna, mestadels negativa. Jag bestämde mig för att kolla runt bland både elever och lärare på Nyköpings högstadium om hur dem kände inför mobilförbudet.

Många elever tycker att det är en väldigt dålig regel dels för att de då inte längre kan swisha till cafeterian, och för att de känner att de inte är nåbara. Det är även svårt att hålla koll på tiden anser andra, speciellt när man är utomhus under rasten.

Den nya regeln suger, den är onödig och kommer göra mer skada än nytta. Lärarna måste förstå att det kommer bli mer kaos på rasterna eftersom vi inte får ha våra mobiler och jag tror inte vi kommer bli mer sociala med varandra om de tar våra mobilerna” en irriterad Alpha-elev.

Men vissa elever, mestadels från sjuorna, tycker att regeln är helt okej eftersom de fick den direkt när de började på Nyköpings högstadium. Även många lärare tycker att regeln är bra eftersom det kommer bättra elevernas fokusering under lektionerna och även under hela skoldagen.

Vad är då skolledningens planer för att göra upp för dessa nackdelar? Fler klockor och digitala klockor i skolbyggnaden, och fler spel i cafeterian som man kan låna. Men kommer verkligen det hjälpa eleverna att bli mer sociala med varandra och klara sig utan sina mobiler under hela skoldagen? Och varför har det inte satts upp flera klockor då vi haft mobilförbudet i snart två veckor?

Vad tycker ni, är den nya regeln gällande mobilfri skoldag bra eller dålig?

Leonora Holst

Foto: www.alega.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …