Intervju: Varför mobilfri skola?

Högstadiet

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM.

Mobilfri skoldag infördes på både Alpha och Omega för alla elever vecka 47. Många arga elever protesterar vilt mot denna nya regel, ska inte eleverna få ha sina mobiler på rasterna? Eller är regeln verkligen så dålig som den låter?

Eleverna på Nyköpings högstadium har precis fått regeln på att det ska vara en mobilfri skoldag. Mobilerna samlas in i en låda på dagens första lektion av läraren de har och återlämnas på skoldagens slut. Det innebär att eleverna inte ens har tillgång till sina mobiler under rasterna. Denna nya regel gäller för alla årskurser.

Några arbetslag bland sjuorna som började nu i höstas fick mobilfri skoldag direkt. Anledningen till mobilförbudet är att eleverna ska kunna umgås mer med varandra under rasterna och även koncentrera sig bättre på lektionen.

Starka reaktioner väcks hos eleverna, mestadels negativa. Jag bestämde mig för att kolla runt bland både elever och lärare på Nyköpings högstadium om hur dem kände inför mobilförbudet.

Många elever tycker att det är en väldigt dålig regel dels för att de då inte längre kan swisha till cafeterian, och för att de känner att de inte är nåbara. Det är även svårt att hålla koll på tiden anser andra, speciellt när man är utomhus under rasten.

Den nya regeln suger, den är onödig och kommer göra mer skada än nytta. Lärarna måste förstå att det kommer bli mer kaos på rasterna eftersom vi inte får ha våra mobiler och jag tror inte vi kommer bli mer sociala med varandra om de tar våra mobilerna” en irriterad Alpha-elev.

Men vissa elever, mestadels från sjuorna, tycker att regeln är helt okej eftersom de fick den direkt när de började på Nyköpings högstadium. Även många lärare tycker att regeln är bra eftersom det kommer bättra elevernas fokusering under lektionerna och även under hela skoldagen.

Vad är då skolledningens planer för att göra upp för dessa nackdelar? Fler klockor och digitala klockor i skolbyggnaden, och fler spel i cafeterian som man kan låna. Men kommer verkligen det hjälpa eleverna att bli mer sociala med varandra och klara sig utan sina mobiler under hela skoldagen? Och varför har det inte satts upp flera klockor då vi haft mobilförbudet i snart två veckor?

Vad tycker ni, är den nya regeln gällande mobilfri skoldag bra eller dålig?

Leonora Holst

Foto: www.alega.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
2
Högstadiepodden om TikTok och sociala medier

PODD. Vår podd har flyttat över till Soundcloud. Det blir både snyggare och mer lättanvänt på det sättet. Det här avsnittet i högstadiepodden handlar om sociala medier och i synnerhet TikTok som har blivit väldigt stort bland ungdomar på senare tid. Medverkande i podden: Leah Björklund, 7n Charline Bådenfalk, 7n …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …