Intervju: Varför mobilfri skola?

Högstadiet

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM.

Mobilfri skoldag infördes på både Alpha och Omega för alla elever vecka 47. Många arga elever protesterar vilt mot denna nya regel, ska inte eleverna få ha sina mobiler på rasterna? Eller är regeln verkligen så dålig som den låter?

Eleverna på Nyköpings högstadium har precis fått regeln på att det ska vara en mobilfri skoldag. Mobilerna samlas in i en låda på dagens första lektion av läraren de har och återlämnas på skoldagens slut. Det innebär att eleverna inte ens har tillgång till sina mobiler under rasterna. Denna nya regel gäller för alla årskurser.

Några arbetslag bland sjuorna som började nu i höstas fick mobilfri skoldag direkt. Anledningen till mobilförbudet är att eleverna ska kunna umgås mer med varandra under rasterna och även koncentrera sig bättre på lektionen.

Starka reaktioner väcks hos eleverna, mestadels negativa. Jag bestämde mig för att kolla runt bland både elever och lärare på Nyköpings högstadium om hur dem kände inför mobilförbudet.

Många elever tycker att det är en väldigt dålig regel dels för att de då inte längre kan swisha till cafeterian, och för att de känner att de inte är nåbara. Det är även svårt att hålla koll på tiden anser andra, speciellt när man är utomhus under rasten.

Den nya regeln suger, den är onödig och kommer göra mer skada än nytta. Lärarna måste förstå att det kommer bli mer kaos på rasterna eftersom vi inte får ha våra mobiler och jag tror inte vi kommer bli mer sociala med varandra om de tar våra mobilerna” en irriterad Alpha-elev.

Men vissa elever, mestadels från sjuorna, tycker att regeln är helt okej eftersom de fick den direkt när de började på Nyköpings högstadium. Även många lärare tycker att regeln är bra eftersom det kommer bättra elevernas fokusering under lektionerna och även under hela skoldagen.

Vad är då skolledningens planer för att göra upp för dessa nackdelar? Fler klockor och digitala klockor i skolbyggnaden, och fler spel i cafeterian som man kan låna. Men kommer verkligen det hjälpa eleverna att bli mer sociala med varandra och klara sig utan sina mobiler under hela skoldagen? Och varför har det inte satts upp flera klockor då vi haft mobilförbudet i snart två veckor?

Vad tycker ni, är den nya regeln gällande mobilfri skoldag bra eller dålig?

Leonora Holst

Foto: www.alega.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman