Recension: Skuggmästaren och Solbringaren

Recensioner

BOKRECENSION.

Titel: I ljusets makt (Grisha-trilogin, del 1) 

Originaltitel: Shadow and bone 

Författare: Leigh Bardugo

Genre: Ungdom, fantasy, skönlitteratur. 

Utgivningsdatum: Juni 5 2012 (USA)

Den föräldralösa soldaten, Alina Starkov, är född i Ravka. Det var en gång ett mäktigt och välmående rike, men människor har nu levt i hundra år med fattigdom och krig. 

På en resa över Skuggssänkan attackeras Alina och hennes bästa vän Mal Oretsev av volcras (vingförsedda, människoätande monster) som lever bland de svarta dimmorna runt det hemsökta havet. När Mals och hennes liv hotas till livet väcks en uråldrig kraft inom Alina, stark nog att rädda soldaterna, och kanske även framtiden för hela riket. 

Upptäckten av hennes förmåga sänder Alina till Lilla palatset, bostaden för kungafamiljen och en grupp med människor som Alina. Väl där vet hon inte vem som går att lita på, inte ens den ökända Skuggmästaren, ledaren över Grisha-eliten, även om han verkar vara den enda som kan hjälpa Alina ta makten över hennes fulla kraft och fullborda sitt öde… 

“I ljusets makt” är Leigh Bardugos första roman och den första delen i Grisha-trilogin, följd av Stormens öga och Ur askan.

Historien utspelas i världen Ravka, som påminner om 1800-talets tsarryssland, och är en intressant och spännande fantasyvärld med skrämmande monster och uråldriga, magiska varelser.  

Leigh Bardugo har skrivit en fantastisk bok med mycket fokus på action och relationsdrama med Alina, vår hjältinna, brottande med sina nyfunna magiska krafter – samtidigt som hon dras mot två olika män. 

Hon tvingas igenom svek, hjärtesorg, och tampas i varje kapitel med rivaler och sina egna svagheter. 

I ljusets makt har, enligt mig, väldigt få brister med anledning av författarens vackra språk och historiens unika ”plot”. Men man kan fortfarande känna av i mitten av boken att tempot saktar ner lite och den nya informationen blir lite suddig och ointressant. Speciellt efter att början av historien kommit igång och gått förbi så snabbt.

Boken kompenserar dock upp för det med sitt händelserika och omskakande slut, där man knappt hinner läsa klart sista sidan innan man vill börja på fortsättningen.

Historien är också påväg till TV, med Shadow and Bone, en åtta avsnitt lång serie där Grisha-trilogin och Högt spel (en annan serie skriven av Leigh Bardugo) slås samman. Serien kommer ut på Netflix senast nästa år, med manuset delvis skrivet av Bardugo själv.

Rollistan med skådespelarna kom ut tidigare i oktober, och går att se b.la. här: https://twitter.com/seewhatsnext/status/1179410743365718016

Jag älskade verkligen den här boken när jag läste den, och köpte tvåan och trean direkt efter. Högt rekommenderad!

Betyg: 4 av 5

Emma Nikula

Foto: lasfotoljens.blogspot.com

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
Filmrecension: After

Titel: After Utgiven: 11 april 2019 Regissör: Jenny Gage I huvudrollerna: Josephine Langford (Tessa Young) och Hero Fiennes-Tiffin (Hardin Scott) Baserad på: Anna Todds bok After: När vi möttes (After) Handling: Tessa Young är en 18-årig tjej som ska börja på college, hon lever ett lugnt liv, har utmärkta betyg …

Recensioner
Bokrecension: Spejarens Lärling

RECENSION. Spejarens Lärling, skriven av John Flanagan, är en bokserie som just nu har 13 böcker. Under de tio första böckerna så handlar böckerna mest om spejarlärlingen Will och hans mentor Halt. De hamnar i en massa uppdrag i hopp om att rädda sitt rike, Araluen, från att hamna i …

Recensioner
Recension: En skönheten och odjuret reboot

Titel: Ett hov av taggar och rosor Originaltitel: A court of thorns and roses Författare: Sarah J Maas Genre: Fantasy, unga vuxna,  Utgivningsdatum: 5 Maj 2015 (USA) Antal sidor: 432 När nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen, bryter en odjursliknande varelse upp hennes dörr, och kräver vedergällning. Släpad …