Recension: Varför du inte stjäl någons giftiga spindel

Recensioner

BOKRECENSION.

Titel: Skräckens Cirkus (Legenden om Darren Shan)

Originaltitel: Cirque du freak (The saga of Darren Shan)

Författare: Darren Shan (Darren O’Shaughnessy) 

Genre: Skräck, fantasy, science fiction, unga vuxna, vampyrlitteratur. 

Utgivningsdatum: Januari 2000 (Storbritannien)

Antal sidor: 192

“Förut levde jag ett helt vanligt liv med fotboll, läxor och kompisar. Men allt förändrades den natte jag och Steve smög iväg för att se Cirque du Freak -skräckens cirkus.

På Cirque du Freak möter Darren mr Crepsley och hans dödligt farliga spindel Madame Octa. Sedan går allting fel. Plötsligt är han fångad i en fälla, där hans enda räddning är en av nattens varelser – någon som aldrig handlar med annat än mänskligt blod. Och priset Darren får betala är högt.“

Så beskrivs Skräckens Cirkus, den första boken av 12 i Legenden om Darren Shan-serien. Och jag måste säga att det är helt korrekt. 

Vid första glimten tänkte jag att den här boken var för yngre läsare, men ju mer jag läste desto mer avancerad och ungdomlig blev den. Även fast huvudkaraktären knappt kommit i tonåren i första boken, så överraskas man av den mognare texten. Den vänder sig mot barn i tonåren som söker efter en simpel, men inte “lättläst” bok, som vågar bli blodig när det behövs och som visar olika sidor av karaktärerna. Boken blir också inte särskilt mörk, trots allvaret i historien.

Darren är väldigt ung och naiv, så när han beskriver något kommer ordvalet från en simplare, mer lättsam bakgrund.   

Jag älskar att man sveps rätt in i historien redan vid första sidan, och författaren inte drar ut på det onödigt mycket innan man kommer in i själva handlingen. Tempot är snabbt, samtidigt som boken inte snålar på detaljerna och lyckas forma otroliga karaktärer på så få sidor. 

Även fast det var länge sedan jag läste klart den här serien, gillar jag ändå att komma tillbaka till första boken, den är bra! Skräckens cirkus har varit ute i snart tjugo år, och verkar ändå aldrig förlora sin charm. Historien är spännande, originell och ryslig. 

För någon som läste boken vid elva års ålder har den en perfekt längd, men för någon äldre kan den verka lite kort. I efterhand kan jag tycka att mer tid hade kunnat gå ut till att beskriva Darrens liv efter allting gick snett, med hur hans familj och vänner såg honom. Saker gick kanske lite för fort runt slutet.     

Det finns också Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant, långfilmen från 2009 där de första tre böckerna i Legenden om Darren Shan, sammanblandas. Men böckerna är såklart bättre 😉

Betyg: 4.5 av 5

Emma Nikula

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
Filmrecension: After

Titel: After Utgiven: 11 april 2019 Regissör: Jenny Gage I huvudrollerna: Josephine Langford (Tessa Young) och Hero Fiennes-Tiffin (Hardin Scott) Baserad på: Anna Todds bok After: När vi möttes (After) Handling: Tessa Young är en 18-årig tjej som ska börja på college, hon lever ett lugnt liv, har utmärkta betyg …

Recensioner
Bokrecension: Spejarens Lärling

RECENSION. Spejarens Lärling, skriven av John Flanagan, är en bokserie som just nu har 13 böcker. Under de tio första böckerna så handlar böckerna mest om spejarlärlingen Will och hans mentor Halt. De hamnar i en massa uppdrag i hopp om att rädda sitt rike, Araluen, från att hamna i …

Recensioner
Recension: En skönheten och odjuret reboot

Titel: Ett hov av taggar och rosor Originaltitel: A court of thorns and roses Författare: Sarah J Maas Genre: Fantasy, unga vuxna,  Utgivningsdatum: 5 Maj 2015 (USA) Antal sidor: 432 När nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen, bryter en odjursliknande varelse upp hennes dörr, och kräver vedergällning. Släpad …