Recension: Varför du inte stjäl någons giftiga spindel

Recensioner

BOKRECENSION.

Titel: Skräckens Cirkus (Legenden om Darren Shan)

Originaltitel: Cirque du freak (The saga of Darren Shan)

Författare: Darren Shan (Darren O’Shaughnessy) 

Genre: Skräck, fantasy, science fiction, unga vuxna, vampyrlitteratur. 

Utgivningsdatum: Januari 2000 (Storbritannien)

Antal sidor: 192

“Förut levde jag ett helt vanligt liv med fotboll, läxor och kompisar. Men allt förändrades den natte jag och Steve smög iväg för att se Cirque du Freak -skräckens cirkus.

På Cirque du Freak möter Darren mr Crepsley och hans dödligt farliga spindel Madame Octa. Sedan går allting fel. Plötsligt är han fångad i en fälla, där hans enda räddning är en av nattens varelser – någon som aldrig handlar med annat än mänskligt blod. Och priset Darren får betala är högt.“

Så beskrivs Skräckens Cirkus, den första boken av 12 i Legenden om Darren Shan-serien. Och jag måste säga att det är helt korrekt. 

Vid första glimten tänkte jag att den här boken var för yngre läsare, men ju mer jag läste desto mer avancerad och ungdomlig blev den. Även fast huvudkaraktären knappt kommit i tonåren i första boken, så överraskas man av den mognare texten. Den vänder sig mot barn i tonåren som söker efter en simpel, men inte “lättläst” bok, som vågar bli blodig när det behövs och som visar olika sidor av karaktärerna. Boken blir också inte särskilt mörk, trots allvaret i historien.

Darren är väldigt ung och naiv, så när han beskriver något kommer ordvalet från en simplare, mer lättsam bakgrund.   

Jag älskar att man sveps rätt in i historien redan vid första sidan, och författaren inte drar ut på det onödigt mycket innan man kommer in i själva handlingen. Tempot är snabbt, samtidigt som boken inte snålar på detaljerna och lyckas forma otroliga karaktärer på så få sidor. 

Även fast det var länge sedan jag läste klart den här serien, gillar jag ändå att komma tillbaka till första boken, den är bra! Skräckens cirkus har varit ute i snart tjugo år, och verkar ändå aldrig förlora sin charm. Historien är spännande, originell och ryslig. 

För någon som läste boken vid elva års ålder har den en perfekt längd, men för någon äldre kan den verka lite kort. I efterhand kan jag tycka att mer tid hade kunnat gå ut till att beskriva Darrens liv efter allting gick snett, med hur hans familj och vänner såg honom. Saker gick kanske lite för fort runt slutet.     

Det finns också Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant, långfilmen från 2009 där de första tre böckerna i Legenden om Darren Shan, sammanblandas. Men böckerna är såklart bättre 😉

Betyg: 4.5 av 5

Emma Nikula

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
En trevlig upplevelse med ett trevlig bemötande

RECENSION. Hanna & Ellie var fikarecensenter för en dag. Det var i samband med att profilen Redaktionen besökte Sörmlands museum den 22 oktober. De passade också på att bedöma själva museum-upplevelsen som helhet. Sörmlands museum är en plats för kulturella uttryck, historia och en trevlig upplevelse för hela familjen. Det …

Kultur/nöje
Recension av Torka aldrig tårar utan handskar

RECENSION. Boken börjar med att en man ligger på sjukhus och har sina sista dagar där. Redan där blir man intresserad av vad som har hänt. Om mannen är sjuk eller inte och vill bara veta mer om varför en ung man håller på att dö. Boken är skriven av …

Recensioner
En roman om en våldtäkt – recension av Kort kjol

Författare: Christina Wahlden. Genre: Drama och tragedi.                                                                                                   Utgivningsdatum: 2010-08-11 Längd: 142 sidor.  Språk: Svenska. Myran är en helt vanlig tonårstjej som en dag firar med hennes klasskamrater att dom fått sommarlov.  Myran har långt blont hår och har på sig en röd kort kjol. Sent på kvällen börjar Myrans bästa …