Sociala Robotar -Furhat

Vetenskap

VETENSKAP.

Furhat är en social robot utvecklad för att efterlikna en mänsklig samtalspartner. Furhat kan därför visa olika miner och ansiktsuttryck, medan den talar med en eller flera personer.

Roboten bygger på forskning vid Kungliga tekniska högskolan. Den testas idag av flera företag för att kunna utveckla den med information på olika språk och för att den ska kunna utföra mänskliga arbeten som att göra anställningsintervjuer och ställa medicinska diagnoser, samt träna psykologstudenter.

Furhat kan idag tala 30 språk, men eftersom den inte ska utföra fysiska arbetsuppgifter, har den inte någon kropp. Dock så kan en komma att läggas till i framtiden, och kommer se olika ut beroende på kontext.

På skaparna av Furhats officiella hemsidan kan man läsa mer om roboten, hur den fungerar och hur den kan komma att användas i samhället i framtiden.  ps://www.furhatrobotics.com/

Emma Nikula

Bild: Wikimedia Commons

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …