Vi strävar alltid efter mer

Krönika

KRÖNIKA.

Den relativt nya Netflix-serien ”Tidying up with Marie Kondo” introducerade en stor del av världen för livsstilen ”minimalism”. Den går ut på att man ska kunna leva med färre ägodelar än vad många idag gör. Idén med minimalism är att vi som människor kommer bli gladare om vi inte spenderar en massa pengar på nya saker som vi inte behöver eller aldrig använder.

Tanken i sig är väldigt bra, gör dig av med det som inte gör dig glad och som inte används och så får du ett mer tillfredsställt liv där du kan fokusera på viktigare saker, men är det något som vi faktiskt klarar av att utföra?

Människor har under de senaste åren börjat känna ett behov att köpa mer än vi behöver. Egentligen är det här beteendet inget nytt, men det har blivit mycket mer vanligt nu när vanliga människor har mycket mer pengar än vad vi behöver för att överleva. Vi behöver inte längre oroa oss för att ha nog med pengar för mat och hem, och när man inte behöver oroa sig över sånt drar köpsuget igång. Plötsligt börjar man oroa sig över att inte ha den nyaste mobilen, den bästa TV:n, coola kläder och nya möbler.

Den minimalistiska livsstilen som Marie Kondo populariserat har fått fler och fler följare och många försöker nu vara mer försiktiga med det de köper. Men hur är det egentligen annorlunda från hur det tidigare varit? Vi ser budskapet om att man ska vara sparsam med pengarna nästan överallt och visst har människor börjat spara, men det brukar inte hålla särskilt länge. Är det ens möjligt att hålla sig till minimalismen? Det verkar faktiskt inte så.

Vi ser det redan nu på platser som Youtube och Instagram. Influensers som målar upp sig själv som minimalistiska och miljövänliga fortsätter köpa och köpa och köpa.

Idén bakom minimalism verkar inte helt möjlig eftersom den lovar en sorts ro med att ha få saker, men vi människor verkar inte kunna vara helt tillfredsställda under en längre tid. Snart börjar vi sträva efter mer än vad vi har. För att få minimalism att fungera måste vi lära oss att fokusera det suget på något annat, något mer produktivt, men det kommer bli väldigt svårt eftersom vi först måste ta reda på vad det är. Och innan vi vet det så kommer minimalismen aldrig riktigt fungera.

Tyra Öqvist

Foto: Pixabay

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …

Krönika
Den enda folk pratar om…

KRÖNIKA. Corona, covid-19 har påverkat många liv, har tagit många liv. Människor sätts i karantän, människor väljer karantän, människor hamstrar mat, läkemedel och affärer står tomma. Covid-19. Jag följer inte aktivt nyheterna, varken innan den stora pandemin kom eller nu när den är här och flåsar oss i nacken. Jag …

Krönika
Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar. Läsning är viktigt, det är viktigt att …