Bokrecension: Spejarens Lärling

Recensioner

RECENSION.

Spejarens Lärling, skriven av John Flanagan, är en bokserie som just nu har 13 böcker. Under de tio första böckerna så handlar böckerna mest om spejarlärlingen Will och hans mentor Halt. De hamnar i en massa uppdrag i hopp om att rädda sitt rike, Araluen, från att hamna i sina fienders händer. En spejare kan orsaka trubbel hos de som hotar riket, men två spejare och en riddare orsakar bara rent kaos.

Will är i första boken en femtonårig pojke som alltid velat bli riddare. Men vem skulle vilja ha en kortväxt pojke som inte heller ser så stark ut under sin riddarutbildning. Istället så bestämmer sig den mystiska spejaren Halt att göra honom till sin lärling. Under sina fem år som hans lärling ska Will kunna skjuta pilar, han ska inte vara bra på det utan perfekt! Han ska kunna rida en häst som om han föddes på en och ska kunna förbli osedd och röra sig tystare än en mus. 

Halt är Wills mentor som ska lära spejarlärlingen att bli en fullfjädrad spejare. Många skulle nog beskriva Halt som en sarkastisk, bitter, kallhjärtad och surmulen man som inte kan klippa sitt hår ordentligt. Han är precis så, jag tänker inte förneka det . Även hos de han älskar kan han fortfarande se allvarlig ut och försöker inte visa sin mjuka sida även om han har blivit bättre på det sedan Will kom. Halt är i alla fall den bästa spejaren i spejarkåren.

Boken innehåller väldigt mycket äventyr, humor och vänskap. Med tanke på att de är tvungna att lita på varandra med sina liv om de ska klara av uppdragen så har en stark vänskap bildats. Böckerna utspelar sig även i medeltiden och då fanns det inga bilar eller cyklar så det snabbaste sättet att komma fram snabbt är att rida och det kan ta dagar att ta sig fram till ett ställe, så att fördriva tiden är humor. Det finns även en gnutta romantik fast det tar inte så stor plats i böckerna utan det fokuseras mest på att rädda deras rike Araluen, som även motsvarar med England. 

Om vi ska prata mer om hur författaren skriver så är den väldigt välskriven. Flanagan beskriver vissa stridstekniker väldigt detaljerat och miljöbeskrivningarna också. Man kan få en tydlig bild om hur allt ser ut. Sedan är humor inte heller något som saknas i böckerna. Böckerna är oftast från Wills perspektiv men ibland även från andra karaktärer som Halt så därför är det rimligt att han skriver i tredjeperson. Med tanke på att man läser vad karaktärerna tänker så är det allvetande berättare. Sedan utspelar sig boken under 600-talet så det vore självklart om tidsperspektivet är preteritum. Det är även därför som språket i böckerna kan vara lite gammaldags. Svordomarna kan tex. vara Gorlog. En gud från Skandias religion, det är ett land som motsvarar med Norden, som var en gud utan någon speciellt extraordinär kraft. 

Mitt omdöme blir då 3 dödsreliker av 3.

Tycker boken är perfekt! Humorn, spänningen sedan så händer det alltid något i böckerna och man kan verkligen aldrig tröttna på att läsa böckerna. Lyckades sträckläsa flera av böckerna under en vecka för jag kunde bara inte vänta på att läsa nästa bok! Gillar även att böckerna ibland utspelar sig några år efter nästa bok, hade känns orealistiskt om något stort skedde varje år och inte efter ett par år.

Hani Mohamed Abdullahi

Foto: Akademibokhandeln

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
En trevlig upplevelse med ett trevlig bemötande

RECENSION. Hanna & Ellie var fikarecensenter för en dag. Det var i samband med att profilen Redaktionen besökte Sörmlands museum den 22 oktober. De passade också på att bedöma själva museum-upplevelsen som helhet. Sörmlands museum är en plats för kulturella uttryck, historia och en trevlig upplevelse för hela familjen. Det …

Kultur/nöje
Recension av Torka aldrig tårar utan handskar

RECENSION. Boken börjar med att en man ligger på sjukhus och har sina sista dagar där. Redan där blir man intresserad av vad som har hänt. Om mannen är sjuk eller inte och vill bara veta mer om varför en ung man håller på att dö. Boken är skriven av …

Recensioner
En roman om en våldtäkt – recension av Kort kjol

Författare: Christina Wahlden. Genre: Drama och tragedi.                                                                                                   Utgivningsdatum: 2010-08-11 Längd: 142 sidor.  Språk: Svenska. Myran är en helt vanlig tonårstjej som en dag firar med hennes klasskamrater att dom fått sommarlov.  Myran har långt blont hår och har på sig en röd kort kjol. Sent på kvällen börjar Myrans bästa …