Oroväckande milt väder
- By : Thea Mikaelsson
- Category : Inrikes, Vetenskap
- Tags: klimathotet, Vädret

VETENSKAP.
Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern?
I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte ens meteorologisk vinter. Den inträffar först när dygnsmedeltemperaturen som högst är 0 grader Celsius i minst fem dagar. I både december och januari har det varit ovanligt milt väder och Sveriges värmerekord har varit nära att slås.
Vad är då orsaken till den milda vintern? Den metrologiska förklaringen är att det kommer luftströmmar från Sydeuropa som drar upp över Sverige och ger det mildare vädret. Detta är inte så ovanligt då beroende på hur högtrycken och lågtrycken rör sig över Europa så kan den milda luften hamna lite varstans på kontinenten. Men även den konstanta molnigheten som har lett till att mer värme hållits kvar än vanligt.
Beror den varma vintern på klimatförändringar och växthuseffekten? Det har experter svårt att svara på. De varma vindarna från Atlanten och Sydeuropa behöver inte vara en konsekvens av vår klimatpåverkan, men det skulle kunna vara det.
Men det finns fortfarande en chans eller risk (beroende på hur man ser det) till vinter i hela Sverige. Enligt meteorologer skulle en sen vinter kunna hålla sig kvar in på våren, vinter skulle kunna hålla i sig till april. Men om vintern kommer eller inte beror delvis på ett fenomen.
Väderfenomenet mycket hänger på heter polarvirveln och är ett lågtrycksområde som ligger ca 25-30 km ovanför Nord- och Sydpolen. Om virveln håller sig intakt kommer vi inte drabbas av någon köldsmäll. Men om den brister kan vi få vinter. Om virveln bryts är de inte säker att kalluften kommer åka ner över Sverige och Norden utan den skulle lika gärna kunna hamna i havet, USA eller över Ryssland.
Under Januari 2019 svepte polarvirvelns kalla vindar ner över USA och i bland annat Chicago var temperaturen under minus 30 grader. Kylan höll inte i sig i mer än någon vecka men var ett hårt slag, 20 människor dog.
Så frågan är om vi kommer få en riktig vargvinter här i Sverige i år eller inte. Det är bara att vänta och se vart vinden blåser.
Thea Mikaelsson
Bild: University of Maine
Inga kommentarer