Oroväckande milt väder

Inrikes

VETENSKAP.

Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern?

I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte ens meteorologisk vinter. Den inträffar först när dygnsmedeltemperaturen som högst är 0 grader Celsius i minst fem dagar. I både december och januari har det varit ovanligt milt väder och Sveriges värmerekord har varit nära att slås.

Vad är då orsaken till den milda vintern? Den metrologiska förklaringen är att det kommer luftströmmar från Sydeuropa som drar upp över Sverige och ger det mildare vädret. Detta är inte så ovanligt då beroende på hur högtrycken och lågtrycken rör sig över Europa så kan den milda luften hamna lite varstans på kontinenten. Men även den konstanta molnigheten som har lett till att mer värme hållits kvar än vanligt.

Beror den varma vintern på klimatförändringar och växthuseffekten? Det har experter svårt att svara på. De varma vindarna från Atlanten och Sydeuropa behöver inte vara en konsekvens av vår klimatpåverkan, men det skulle kunna vara det.

Men det finns fortfarande en chans eller risk (beroende på hur man ser det) till vinter i hela Sverige. Enligt meteorologer skulle en sen vinter kunna hålla sig kvar in på våren, vinter skulle kunna hålla i sig till april. Men om vintern kommer eller inte beror delvis på ett fenomen.

Väderfenomenet mycket hänger på heter polarvirveln och är ett lågtrycksområde som ligger ca 25-30 km ovanför Nord- och Sydpolen. Om virveln håller sig intakt kommer vi inte drabbas av någon köldsmäll. Men om den brister kan vi få vinter. Om virveln bryts är de inte säker att kalluften kommer åka ner över Sverige och Norden utan den skulle lika gärna kunna hamna i havet, USA eller över Ryssland.

Under Januari 2019 svepte polarvirvelns kalla vindar ner över USA och i bland annat Chicago var temperaturen under minus 30 grader. Kylan höll inte i sig i mer än någon vecka men var ett hårt slag, 20 människor dog.

Så frågan är om vi kommer få en riktig vargvinter här i Sverige i år eller inte. Det är bara att vänta och se vart vinden blåser.

Thea Mikaelsson

Bild: University of Maine

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …