Miljön har gjort dig till den du är

Krönika

KRÖNIKA. Den sociala miljön är en av de många saker som har gjort just dig till dig och den kommer fortsätta att forma dig, hur du beter dig och ditt sätt att tänka. Men du är också en del av naturen och klimatet är hotat i dagens samhälle, något som du också måste förhålla dig till. Särskilt om det blir värre. Här kommer några exempel för att visa min poäng.

Du kanske har växt upp i en väldigt stökig miljö. Till exempel: mycket bråk hemma, inte tillräckligt med mat, mobbning, hot, våld, dåliga kompisar, dödsfall, sjukdomar eller något helt annat. Eller så har du kanske växt upp i ett drömhem: alltid tillräckligt med mat, fantastiska föräldrar, fint stort hus, husdjur och har alltid haft det nyaste. Eller så kanske du kommer ihåg den där gången du och din bror lekte på altan i snön. Det du har varit med om, den sociala miljön, har format dig till den du är.  Det är inte så mycket du kan göra åt, men du kan välja hur du ska förhålla dig till det.

Det här är den första av flera artiklar där jag kommer att ta upp något som jag tycker är en av de viktigaste sakerna i världen. Det är just miljön och hur vi tar hand om den. Både den sociala miljön och naturen och klimatet. Vi omringas av konsekvenserna som vi har skapat, som nu är värre än de någonsin har varit. Och vi omringas av våra val, båda vad gäller miljön vi lever i och hur vi förhåller oss till den sociala miljön som har skapat oss. Och det kommer bara att bli värre om vi inte tar tag i det. 

Jag önskar att efter att du har lyssnat på vad jag har att säga så kanske du kommer känna och tänka på ett helt annat sätt. Att du är mer uppmärksam på olika saker. Eller att du bara tänker på att slänga just plasten från din festis i soporna, istället för att bara kasta ner den på marken när ingen ser. Två till exempel.

Jag kan inte tvinga dig att börja göra det jag önska att alla hade börjat göra för länge sedan. Det är ditt val om du vill bry dig eller inte men jag hoppas i alla fall att jag ger dig en ny syn på det hela och att du kommer tänka om på ditt sätt att leva. 

I nästa del av artikelserien kommer jag att skriva om två personer som har varit tongivande i klimatdebatten, på helt olika sätt. nämligen Greta Thunberg och Donald Trump.

Amanda Hägg

Bild: Pixabay

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …