Parasit, en succé på Oscarsgalan

Kultur/nöje

FILM. Parasit är en sydkoreansk film som gjorde succé på Oscarsgalan. Den vann pris för bästa film (som första utländska film), bästa foto, bästa regi och bästa originalmanus. Den har också vunnit massor av priser i hela världen. I den här artikeln kan du läsa mer om filmen.

Familjen Kim är urfattig. De överlever mycket tack vare sin list och sin villighet att bryta mot en och annan regel. Med andra ord är de lurendrejare. När sonen, Ki-woo, får anställning som privatlärare hos den rika familjen Park, ser familjen sin chans att tjäna pengar. De styr omständigheterna (läs: lurar och manipulerar) så att de alla snart får anställning i det vackra hus som familjen Park bor i.

Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge innan situationen är helt utom kontroll.

”Parasit” (기생충 ) är en film som växlar mellan att vara spännande, rolig, berörande och upprörande. Det är en film som handlar om kollisionen mellan samhällets topp och dess absoluta botten. Tack vare den superbra regin av Bong Joon Ho kan vi se kollisionen komma långt i förväg. Men det gör inget för att dämpa smällen när den väl kommer. Snarare tvärtom.

Suweys Ali Mohammed Hassan

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Enfärgad tråkighet med lite orange

KRÖNIKA. Jag får en notis från Instagram. Jag undrar varför jag fått ett meddelade när jag inser vad det är för dag, dagen då vi får se omslaget på den nya boken. Omslaget som varit så vackert innan med fantastiska färger och symboler har bytts ut. Jag känner besvikelsen sprida …

Intervju
Fotoutställning på Omegas bibliotek

Profilen Redaktionen hade profildag på Sörmlands museum och passade då på att ta foton inne i museets berättande magasin (som man bara kommer åt genom guidade visningar). På biblioteket på Omega har vi ramat in och gjort en utställning av några av fotona. Jörgen intervjuade kort eleverna Alma Nyström och …

Kultur/nöje
BTS första helt engelska låt Dynamite!

KULTUR/NÖJE. Det sydkoreanska pojkbandet BTS slog ungefär alla rekord man kunde på YouTube med deras första helt engelska låt Dynamite. Videon samlade in över 100-miljoner strömningar under dess första 24 timmar. Nu är den snart nästan uppe på 200-miljoner. Då är det bara tre dygn senare. Så killarnas fans – …