En roman om en våldtäkt – recension av Kort kjol

Recensioner

Författare: Christina Wahlden.

Genre: Drama och tragedi.                                                                                                  

Utgivningsdatum: 2010-08-11

Längd: 142 sidor. 

Språk: Svenska.

Myran är en helt vanlig tonårstjej som en dag firar med hennes klasskamrater att dom fått sommarlov.  Myran har långt blont hår och har på sig en röd kort kjol. Sent på kvällen börjar Myrans bästa kompis må illa och går hem. Medans Myran bestämmer sig för att följa med sina klasskamrater (killar) hem på en efterfest. De börjar dricka alkohol och festen spårar ut. Det värsta som Myran kan tänka sig har hänt, hon blev våldtagen av sin klasskompis Uffe Bergström. Efter att hon blivit våldtagen försvinner hennes självkänsla helt.

Hon blir raka motsatsen till vad hon var förr och känner sig smutsig. Hon tycker att våldtäkten var hennes fel för att hon bar en röd kort kjol. Hon byter klädstil och rakar av hela håret eftersom hon inte vill att folk ska se henne som ett objekt. Från färgglada Myran blir hon istället den som endast bär svarta kläder och är tyst hela tiden. 

Boken utspelas mycket i tingsrätten där Uffe Bergström blir dömd. Men även väldigt mycket på hemmet där Myran bor, man får veta mycket hur Myran känner sig efter händelsen. Händelsen där Myran blir våldtagen är hemma hos Uffe, han bor i en lägenhet med vanliga möbler soffa och bord. Men inte det nyaste. Boken pågår upp till tre år ungefär eftersom att efter två år så är ämnet fortfarande färskt. Uffe blir inte dömd direkt utan efter han får sin dom efter fört två år. 

Den kändes trovärdig och var lätt att läsa. Men jag tyckte inte boken var så bra. Till exempel beskrevs våldtäkten med för mycket detaljer, vilket blev lite äckligt.

Houda Majbour

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
En trevlig upplevelse med ett trevlig bemötande

RECENSION. Hanna & Ellie var fikarecensenter för en dag. Det var i samband med att profilen Redaktionen besökte Sörmlands museum den 22 oktober. De passade också på att bedöma själva museum-upplevelsen som helhet. Sörmlands museum är en plats för kulturella uttryck, historia och en trevlig upplevelse för hela familjen. Det …

Kultur/nöje
Recension av Torka aldrig tårar utan handskar

RECENSION. Boken börjar med att en man ligger på sjukhus och har sina sista dagar där. Redan där blir man intresserad av vad som har hänt. Om mannen är sjuk eller inte och vill bara veta mer om varför en ung man håller på att dö. Boken är skriven av …

Kultur/nöje
Recension av Frost 2

FILM. Den 27 november 2013 hade den animerade filmen Frost premiär runt om i världen. Frost är en berättelse som är löst baserat på HC Andersens saga ”Snödrottningen” från 1845. Filmen är skapad av Disney och regisserad av Chris Buck och Jennifer Leef. Filmen blev en stor succé och den …