Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

Krönika

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar.

Läsning är viktigt, det är viktigt att kunna förstå ords betydelse och att kunna förstå innehållet i en text. Det är viktigt eftersom det är en förutsättning för att kunna vara del av det demokratiska samhälle vi lever i. Det är viktigt att kunna bilda sig sin egen uppfattning, få perspektiv från andra håll och kunna uttrycka sina egna erfarenheter. Kan man det är man en bra samhällsmedborgare i det demokratiska samhälle vi lever i.

Många (framför allt ungdomar) tycker att det är mer underhållande att titta på en film istället för att läsa en bok, vad är skillnaden liksom? Skillnaden är att läsning är en aktiv mental process där hjärnan anstränger sig, i motsats till tevetittande som inte kräver någon hjärnaktivitet och inte är utmanande. Genom att att aktivera hjärnan kan man till exempel förbättra minnet och öka sin kreativitet. Dessutom är det roligt att läsa, man måste bara hitta rätt genre.

I studier som gjorts visas det att föräldrar som börjat läsa för sina barn redan när de var små har ett större försprång senare i livet. Barn som blivit lästa för har det lättare i skolan, inlärningsprocessen blir bättre och snabbare. Dessutom är högläsningen en mysig stund för både barn och vuxen där man sitter nära varandra och myser.

Läsning är också avkopplande, man kommer bort från all stress i vardagen och kan slappna av och drömma sig bort. Man tar en paus från alla tekniska prylar som mobilen och datorn (förutsatt att man läser en fysisk bok) och kopplar bort sig för en liten stund. Om man läser på kvällen innan man ska sova förbättrar det sömnen eftersom man tar tid och varvar ner utan det uppiggande ljuset från mobilen.

Så att läsa är någonting fantastisk, det är som ett äventyr man kan leva sig in i. Så ta chansen nu när vi är hemma på påsk, har man inget att göra så sätt dig ner läs en bok och slappna av.

Thea Mikaelsson

Thea Mikaelsson

Källor: https://www.regeringen.se/artiklar/2017/04/om-vikten-av-att-lasa/

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/12/las-hogt-for-dina-barn-sa-far-de-ett-rejalt-forsprang-vid-5-ars-alder-har-de-hort

https://www.doktorn.com/artikel/bokl%C3%A4sning-f%C3%B6r-b%C3%A4ttre-h%C3%A4lsa

Foto: Wikimedia Commons

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Krönika
Den enda folk pratar om…

KRÖNIKA. Corona, covid-19 har påverkat många liv, har tagit många liv. Människor sätts i karantän, människor väljer karantän, människor hamstrar mat, läkemedel och affärer står tomma. Covid-19. Jag följer inte aktivt nyheterna, varken innan den stora pandemin kom eller nu när den är här och flåsar oss i nacken. Jag …