Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

Krönika

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar.

Läsning är viktigt, det är viktigt att kunna förstå ords betydelse och att kunna förstå innehållet i en text. Det är viktigt eftersom det är en förutsättning för att kunna vara del av det demokratiska samhälle vi lever i. Det är viktigt att kunna bilda sig sin egen uppfattning, få perspektiv från andra håll och kunna uttrycka sina egna erfarenheter. Kan man det är man en bra samhällsmedborgare i det demokratiska samhälle vi lever i.

Många (framför allt ungdomar) tycker att det är mer underhållande att titta på en film istället för att läsa en bok, vad är skillnaden liksom? Skillnaden är att läsning är en aktiv mental process där hjärnan anstränger sig, i motsats till tevetittande som inte kräver någon hjärnaktivitet och inte är utmanande. Genom att att aktivera hjärnan kan man till exempel förbättra minnet och öka sin kreativitet. Dessutom är det roligt att läsa, man måste bara hitta rätt genre.

I studier som gjorts visas det att föräldrar som börjat läsa för sina barn redan när de var små har ett större försprång senare i livet. Barn som blivit lästa för har det lättare i skolan, inlärningsprocessen blir bättre och snabbare. Dessutom är högläsningen en mysig stund för både barn och vuxen där man sitter nära varandra och myser.

Läsning är också avkopplande, man kommer bort från all stress i vardagen och kan slappna av och drömma sig bort. Man tar en paus från alla tekniska prylar som mobilen och datorn (förutsatt att man läser en fysisk bok) och kopplar bort sig för en liten stund. Om man läser på kvällen innan man ska sova förbättrar det sömnen eftersom man tar tid och varvar ner utan det uppiggande ljuset från mobilen.

Så att läsa är någonting fantastisk, det är som ett äventyr man kan leva sig in i. Så ta chansen nu när vi är hemma på påsk, har man inget att göra så sätt dig ner läs en bok och slappna av.

Thea Mikaelsson

Thea Mikaelsson

Källor: https://www.regeringen.se/artiklar/2017/04/om-vikten-av-att-lasa/

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/12/las-hogt-for-dina-barn-sa-far-de-ett-rejalt-forsprang-vid-5-ars-alder-har-de-hort

https://www.doktorn.com/artikel/bokl%C3%A4sning-f%C3%B6r-b%C3%A4ttre-h%C3%A4lsa

Foto: Wikimedia Commons

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …