Är femtonåringar bra förare?

Debatt

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig?

Med ett AM-körkort har man behörighet att köra moped klass 1 (mopedbil), moped klass 2, traktor a (EPA) och motorredskap klass 2.

Många ungdomar lockas till att ta AM-körkortet då det ger en enorm frihetskänsla. Allt vi unga vill är att få känna sig fria och oberoende. Det blir mycket fler möjligheter till att göra saker om det går att köra dit själv istället för att tjata sig till att bli skjutsad. Det sparar tid inte bara för femtonåringen som slipper cykla eller vänta på bussen utan även för föräldrarna som inte behöver skjutsa till exempelvis fritidsaktiviteter. Dessutom underlättar det både inom teorin men även praktiken (beroende på) inför körkortet när man blir 18 år. Något som innebär att man kanske kan spara lite pengar.

Men blir vi oundvikligen en trafikfara för andra trafikanter?

Är ungdomar mogna nog, ansvarsfulla nog? Har vi ett utvecklat och väl fungerande konsekvenstänk? Är vi mogna nog att inte falla för grupptrycket och trimma våra fordon som de andra gjort? Är vi mogna nog att inte köra över hastighetsgränsen? Har vi vett nog att inte överskatta vår egen körförmåga? Har vi vett nog att inse att vid en trafikolycka är vi dem mest utsatta och troligen de som bidrar till dödsstatistiken?

Jag kan inte svara på det. Alla ungdomar är olika, vissa faller för grupptryck, andra inte. Vissa är väldigt ansvarsfulla, mogna och visar stor respekt och hänsyn i trafiken, andra gör det inte.

Hur mycket vi ungdomar än hävdar att de inte är sant så är vi fortfarande barn. Vi har inte utvecklats klart än. Vi kan fortfarande fatta korkade och impulsiva beslut. Vi behöver fortfarande stöd och tröst. Vi är inte så vuxna som vi vill framstå, vi är fortfarande bara barn.

Men det är inte bara unga som man kan tvivla på i egenskap av förare. Det finns en del människor unga som gamla som ännu inte utvecklat ett konsekvenstänk och inte förstår eller inte bryr sig om hur deras körning kan påverka andra. Det är inte bara unga som kör påverkade, många är vuxna också. Bara för att folk blivit vuxna betyder det inte att det måste ta ansvar som vuxna, att de måste bete sig som vuxna, att de måste respektera andra. Utan det är ett aktivt val att bete sig som en skitstövel istället för att ta ansvar.

Jag menar absolut inte att trampa på någon femtonårig förare, jag är själv en femtonåring med AM-körkort. Jag vill bara lyfta frågeställningen. Personligen tycker jag att utbildning är bristande och att det är därför vi potentiellt är en trafikfara. Till exempel så tar man samma utbildning vare sig man ska köra en moped, EPA eller mopedbil tros att det är olika typer av fordon. Kursen gäller bara moped, du får bara övningsköra på moped vilket kan bli farligt sen när man på egen hand måste lära sig att köra sin lilla bil. Jag tycker att utbildningen borde bli mer omfattande och att utbildningen för moped och mopedbilar borde bli separata.

Man behöver lära sig mer om man ska framföra en liten bil, exempelvis hur man fickparkerar, eller backar. Och kanske mer som när man tar körkort på riktigt. Jag tror inte femtonåringar är sämre förare än vettlösa vuxna med körkort. Men vi får en sämre utbildning vilket kan göra oss farligare i trafiken.

Thea Mikaelsson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …

Debatt
Busskort till alla skolelever!

INSÄNDARE. Idag så har vissa elever busskort, de som bor ungefär 4,5 km från skolan. Men de flesta ungdomar som bor nära har inget sommar/ helg jobb och de är tvingade att lägga ut hälften av månadspengen som man får av föräldrar, för att köpa busskort. För att föräldrarna har …