Redaktionen ute på stan: Hur har Corona påverkat dig?

Nyköping

NYKÖPING.

Amanda, Moa, Tova och Linnea tog sig ner på stan en måndagsförmiddag i juni och intervjuade människor de stötte på om hur de har påverkats av Corona.

Jennifer, Hemköp

– Det har gått bra under Corona. Lite försiktig har jag varit själv, men rädd är jag inte. Det har varit lite sämre med kunder än vad vi brukar ha.

Jennifer på Hemköp och Amanda som intervjuar

Ylva, 15 år, Vittra

– Vad jag gör på stan? Jag har precis svept ägg, så jag har spytt. Det som har förändrat på grund av Corona är att jag inte kan träffa min mormor vilket jag brukade göra efter skolan.

Daniella, Stadsmissionen

– Det gick sisådär i början men nu senaste veckorna så har det släppt. Nu är vi på topp igen, kan man säga. Vi har alltid haft samma öppettider och inte ändrat på det, så att säga. Och det har ju visat sig att det blivit positivt för oss. Det har inte påverkat mig så mycket personligen men när det påverkar någon i min närhet blir det mer verkligt.

Daniella, Stadsmissionen

Nasel, Svensson tobak & spel

– Affärerna har gått dåligt under Corona. Vi har kontaktat fastighetsägaren om att de ska hjälpa oss med hyran. Är inte rädd själv med det är 50-60 procent mindre kunder.

Maria, 28 år, butikschef på Bik Bok

– Vi märker skillnad under Corona. Förra veckan ökade vi försäljningen och det har släppt lite. Vi har permitterat personal och kortat ner öppettiderna. Men nu har vi återgått till våra normala öppettider och har öppet från 10 till 18 igen. Det här kommer att ha många konsekvenser för oss framöver men det är bara att tänka positivt och hoppas att det går över snart.

Maria, Bik Bok

Josefine, 19 år, gymnasiestudent

– Jag tar studenten nu på måndag. Ja, det är väl mycket som har förändrats på grund av Corona. Till exempel skolan som har varit på distans. Jag går teknikutbildning och vill bli ingenjör. Vi får ett utspring i alla fall men det blir väldigt kontrollerat och uppdelat på tider. Synd eftersom studenten är något man har väntat på hela sin skoltid.

Josefine som är gymnasiestudent intervjuas av Tova

Oskar, Vittra, 14 år

– Jag ska till H&M nu, därför är jag på stan. Jag skulle åka till Åland i sommar men nu blev det inställt.

Jenny Larsson, 43 år, integrationspedagog Nyköpings församling

– Coronatiden är en tid av stor förändring, mycket sorg. Skapar båda möjligheter och tragiska situationer. Möjligheter att människor kanske förstår att allt inte måste gå så snabbt i vårt samhälle utan vi måste stanna upp ibland och ta det lite lugnare. Leva helt enkelt, njuta av livet.

Marlene, 48 år, kommunikatör Nyköpings församling

– Corona är en utmaning för hela samhället och vi behöver hjälpas åt för att förhindra spridningen.

Malén, Nyköpings församling

Evelina, 31 år, undersköterska inom hemtjänsten

– Jag som jobbar inom hemtjänsten och går hem till många olika, känner lite sådär konstiga känslor. Vi har skyddsutrustningar, visir och lite långärmade förkläden och så. Och vi får inte gå hem till dem som har Corona utan då har vi ett specialteam.

Wessma Henriksson, 72 år

– Jag är ägare och har jobbat här sedan 1995. Corona har faktiskt inte försämrat jobbet. Människor vill ha något att göra, jag har väldigt många olika saker i min butik. Pyssel och allt möjligt. Visst har jag märkt att det är sämre men ingen katastrof. Jag är inte rädd men jag är vaksam.

Ahmed, 14 år, Vittra

– Jag är på stan för att vi ska göra en skoluppgift, vi ska göra olika saker. Coronasituationen är skit. Jag skulle ha rest till ett annat land och nu kan jag inte göra det.

Matilda, 25 år, student

– Jag pluggar till socionom. Jobbar också på ett gruppboende med unga vuxna som har diagnoser. Corona har förändrat så att jag blivit tvungen att plugga hemifrån, på distans. Och jag har fått mindre jobb.

Elsa, 14 år, Vittra

– Bryr mig kanske inte sådär jättemycket om Corona. Det har varit runt liksom så mycket, de har snackat om det så himla mycket.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
Sörmlands museum har öppnat!

NYKÖPING. Sörmlands museum invigdes i helgen. De har flera intressanta utställningar om saker som står flera av oss nära, också om man är barn- och ungdom.  Utställningen ”En perfekt människa” som handlar om makt, ideal och funktionalitet. Utställningen berättar om människor med funktionsvariationer genom historien och Sveriges historia med rättigheter …

Högstadiet
Allt färre ungdomar använder cykelhjälm

INRIKES. Personer dör årligen i cykelolyckor, huvudsakligen av skall- och nackskador som skulle kunna ha förhindrats eller mildrats av hjälm. Ändå är det allt färre ungdomar under 15 som använder cykelhjälm och därmed bryter mot lagen. I Sverige är det lag på att barn under 15 måste använda cykelhjälm när …

Nyköping
1
Intervju med Urban Granström

NYKÖPING. Niornas redaktionselever och profilläraren Jörgen träffade kommunstyrelsens ordförande Urban Granström för en intervju i stadshuset i mitten av april. Vi passade på att ställa en hel del frågor till honom och fick också intressanta svar.  Urban möter oss i foajén och visar oss sedan runt i Stadshuset. Så småningom …