Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

Högstadiet

HÖGSTADIET.

Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort.

På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra sina låtar. Publiken blir alla elever i musikprofilen (som inte spelar själv) samt dans- och Redaktionsprofileleverna.

Vilgot (bas och trummor) berättar att hans slagverksgrupp inte har varit uppe och repat än. Hans grupp ska bland annat spela ”The Scientist”.

– Så vi vet inte riktigt hur det känns att vara på scenen. Vi har ju bara repat härinne i logen. Men det ska nog gå bra, hoppas man.

Sebastian (trummor), som ska spela ”Bohemian Rhapsody” och ”En säng av rosor”, har redan varit uppe och repat med sin grupp och tycker att det gick bra.

– Det var en del som jag tappade bort mig i men annars gick det bra.

Bilder från repetitionen. Foto: Kevin Pettersson Lundh

På frågan hur de valt ut låtarna berättar Johannes (bas och trummor) och Vilgot att man ger förslag på låtar och sedan röstas de fram i gruppen. Det handlar inte bara om låten i sig utan att den ska passa alla, både instrumenten och sången.

– Jag önskade ”Smell Like Teen Spirit” med Nirvana, berättar Vilgot.

– … Men jag kunde inte sjunga den, inflikar Selma (som sjunger och spelar piano).

Instrument får man välja redan i början av musikprofilen, inför varje årskurs.

– Sen är det ju såklart att man kan byta. De här två låtarna vi ska spela, jag och Johannes har ju bytt mellan bas och trummor, berättar Vilgot.

Vilgot känner sig inte särskilt nervös inför uppträdandet.

– Jag känner att det är större här än det var på innergården på Omega, där vi spelade sist. Men jag känner mig mindre nervös för att då spelade jag bas för första gången, nu ska jag spela bas för hundrade gången.

Johannes lägger till:

– Det är lite mindre nervöst för att man har sett alla ansikten förut, till skillnad mot om man spelar inför föräldrar och så.

Bilder från repetitionen. Foto: Kevin Pettersson Lundh

De tycker alla att samarbetet i grupperna har funkat bra.

– Men det är ju lite jobbigt nu eftersom båda våra gitarrister är borta, säger Johannes.

De får frågan varför de valde musikprofilen.

– Jag ville ha musikprofilen från början men kom inte in först, och sen så hörde jag att det fanns någon enstaka plats och då hoppade jag på det. Jag ville spela mer instrument och kanske lära mig ackord, berättar Sebastian .

– Jag har velat testa olika grejer, som trummor och bas. Det finns en chans att göra det med profilen, säger Johannes.

Ingen vill byta profil utan de tycker att de valde rätt. Vilgot tycker också att lärarna är bra.

– Och alla lärare är så jävla duktiga. De kan höra typ, att här ska det vara ett A-moll. De kan hitta ackord utifrån att lyssna på låtarna. Det är inte så mycket teori här, utan mer spelande.

– En stor del av musikprofilen är att man ska lära sig spela tillsammans i ensemblen, säger Selma.

Alla känner att de har utvecklats inom musiken sedan de började på profilen och de skulle vilja ha ännu mer profiltid i veckan.

– Jag har lärt mig att till exempel spela bas nu. Jag har lärt mig jättebra ackord på pianot. Och så har jag lärt mig toner också som jag inte hade någon aning om innan jag började, säger Johannes.

– Många av mina kompisar som inte tycker om profilen. Och det är tråkigt. Men jag tycker om den.

– Det finns inte en profil för alla intressen men man kan ju välja något som man tycker om att göra. Just musik är det många som är intresserade av och då är de flesta nöjda som är här, avslutar Vilgot.

Bilder från repetitionen. Foto: Kevin Pettersson Lundh

Sabarin ska spela bas på låtarna ”Bohemian Rhapsody” och ”En säng av rosor”.

– Jag är lite nervöst för att spela fel så jag måste alltid titta ner för att spela rätt ton. Det har hänt många gånger att jag har spelat fel. Men det hörs inte så mycket, mitt instrument hörs inte så mycket eftersom det är mest bakgrund. Det är inte så stor grej.

Vi får också ett prat med David (som spelar trummor) inför hans uppträdande.

– Känns inte något speciellt, som en vanlig profillektion, bara lite längre. Ska spela musik på en stor scen och så ska folk kolla typ. Vi har övat länge och det känns som att alla är förberedda. Det känns inte dåligt i alla fall. Jag spelar trummor. Kul instrument, man får slå på saker, ta ut sina aggressioner.

Bilder från repetitionen. Foto: Kevin Pettersson Lundh

Efteråt fångar vi David igen.

– Skönt att det är över men fortfarande kul eller bra. Var nervös innan men det känns bättre nu. Det var inte så farligt som man trodde.

Fabian, Carl och Leo är också nöjda med sitt framträdande.

– Det roligaste vara att springa in på scen och uppträda. Vi hade inte velat ha större publik, det var bra som det var.

Som en bonus får ni här en film med klipp från de olika musik- och dansakterna på scenen!

Ellie Karlsson, Tuva Astbrant, Veronica Sestan, Houda Majbour, Thea Mikaelsson, Hani Mohamed, Kevin Pettersson Lundh, Jörgen Leidebrant, Magnus Edgarsson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman