Ungdomar behöver sova mera!

Mat och hälsa

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan.

Fler och fler unga upplever att de har svårt att somna på kvällarna. Och det kan finnas många olika anledningar till varför men resultatet blir detsamma, för lite sömn. För lite sömn under en längre period kan skada kroppen och påverkar din vardag i allt du gör. 

Att fler unga upplever att det är svårare att somna på kvällarna nu än för 20 år sedan kan bero på all den teknikutveckling som skett de senaste åren. Nu har nästan varje ungdom en egen mobil och tillgång till dator. Och på mobilen finns så många appar som triggar vårt belöningssystem i hjärnan, ger oss kickar av dopamin som gör oss glada vilket gör att man bara vill vara på mobilen ännu mer. Vilket resulterar i att det kan vara svårt att lägga ifrån sig den på kvällarna, och det blåa ljuset från mobilen kan påverka vår sömn negativt. Forskningen om det blåa ljuset från mobiler och surfplattor är motsägelsefull då studierna motbevisar varandra och att det anses vara olika från person till person hur känslig man är för det blåa ljuset. 

Under sömnen “laddas våra batterier”, det är då kroppen får en chans att återhämta sig och reparera sig. Redan efter en natts dålig sömn kan man bli lättirriterad, ha svårt att fokusera, lättare få huvudvärk och kroppens immunförsvar försvagas. Eftersom att hjärnan och kroppen försöker hålla sig vaken behövs snabba kalorier och suget efter sötsaker och fet mat ökar.

När vi sover fylls kroppens belöningssystem på med må-bra-hormoner (serotonin, dopamin, endorfin) som gör att vi kan känna lustkänslor och glädje. Får man slut på de hormonerna så kan man inte längre känna sig glad utan känner sig olustig och nedstämd. Det är konstaterat att sover man för lite under en längre period kommer man så småningom känna sig deprimerad då lagret inte fylls på som det ska och kanske rentav blir tömt. Förr trodde man att om man var deprimerad kunde man få sömnproblem men nu vet man att om man har problem med sömnen och sover alldeles för dåligt kan det orsaka en depression.

Thea Mikaelsson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …

Vetenskap
Hej Robot!

VETENSKAP. Ja, det var de orden vi i redaktionen årskurs 9 möttes av när vi kom till arbetarmuseet i Norrköping den 17/10- 2019. ”Häftigt” var nog mångas första tanke när det första vi såg när vi kom in i utställningen var roboten Furhat. Med sitt människoliknande ansikte på en vit …