Barnen är inte barn!

Krönika
1

KRÖNIKA. Min lillebror sitter alltid med mobilen och han är bara elva år. Det går inte en enda timme utan att jag ser honom lyfta upp mobilen eller sitta med den, och om han inte tittar på mobilen så sitter han och spelar ps4.

Mamma och pappa försöker att säga till honom att han borde gå ut och leka eller läsa en bok eller göra något annat än att spendera all sin tid med en mobil. Oftast blir han sur när han inte får spela mer eller inte får hålla på med sin mobil. Han har fastnat i de sociala medierna. Och det är inte bara han, utan det är andra barn också.

När jag var elva år hade jag visserligen en telefon som jag kunde ringa mina kompisar ifrån, jag hade Snapchat och TikTok. Men jag satt nästan aldrig med den. Till skillnad från min lillebror blev jag sur när jag inte fick vara ute längre eller om jag inte fick läsa mer och jag tyckte att mobilen var en onödig pryl.

Nu ser jag barn gå runt med mobilen på stan, de sitter med dem när de fikar istället för att prata med varandra. Och med barn menar jag verkligen barn. Barn som borde bete sig mer som barn istället för att skrolla igen TikTok. När min lillebror och hans kompisar är med varandra sitter de mycket med sina mobiler, de pratar knappt med varandra. De beter sig som robotar med en enda funktion och det är att knappa på sin mobil. Om man inte ens pratar med sina kompisar, hur kan man då lära känna nya människor? Visst är de sociala på de sociala medierna, men i verkligeheten är de inte så sociala.

Yngre och yngre barn får tillgång till en mobil och sociala medier. Vissa sociala medier är verkligen inte anpassade för en sjuåring. Mycket reklam kommer upp, kanske reklam som ett barn inte borde se. Vi tonåringar och äldre får upp mycket reklam om kläder eller underkläder som sitter på en modell, det är väldigt lätt att bli osäker på sitt eget utseende och få kroppskomplex. Tänk om små barn börjar få upp sådan reklam. Ett barn ska inte tänka på sitt eget utseende, de ska leva sitt liv utan att tycka att de är tjocka eller fula. Eller tänk om de kommer i kontakt med en person som tvingar barn att skicka bilder utan kläder. Ett barn ska inte bli utsatt för det. Men när de redan i tidig ålder är inne på sociala medier så finns det en stor risk att precis det kommer hända.

Jag tycker verkligen inte att föräldrar ska uppmuntra användandet av sociala medier till sina barn genom att ge dem en mobil och låta dem ladda ner Snapchat eller TikTok. De ska ta ansvar för sitt barns utveckling och välmående. För om det enda barnen gör är att sitta med sina mobiler så kommer de inte utvecklas. De vill inte göra läxor eller vara ute och röra på sig. Jag försöker alltid säga till min lillebror att han ska lägga ifrån sig mobilen eller göra något med mig. Det ska andra föräldrar också göra.

Alice Näsman (9j)

Vilka kloka tankar och bra skrivet Alice!
Min dotter som fyller 8 år i sommar önskar sig en mobil. Enligt henne har alla i hennes klass mobil… Jag känner mig tveksam hur detta ska bli och jag vill inte som du skriver att det blir deras sätta att leka/umgås. Jag älskar att se mina barn leka riktiga lekar såväl ute som inne. Kanske föräldrar borde gå samman lite mer och stötta varandra att kunna stå emot och säga nej!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …