Knäpptysta festivaler och digitala konserter

Krönika

KRÖNIKA. 2020, vart ska man börja? Inga konserter och mycket svårt för band och artister att dra in pengar på det bästa sättet de vet. Vad händer nu?

2020, vart ska man börja? Inga konserter och mycket svårt för band och artister att dra in pengar på det bästa sättet de vet. Jag har kollat på massor av gamla konserter på YouTube senaste veckan och fan vad tråkigt. Glädjen och den mäktiga känslan av att se sina favoritartister live finns inte. Men jag känner inte bara för fansen, tänk att artisterna inte har något att göra, det är klart att de vill ut och göra det bästa de vet.

Men som sagt, det är en självklarhet att vi inte ska vistas för många på samma plats nu under ett mycket alvarligt läge med denna skitpandemi. Jag menar, detta är inte det jobbigaste med pandemin. Folk dör varje dag och våra sjukhus är i krisläge med personal. Så om vi ska snacka så måste vi ha detta i åtanke, men det är så otroligt segt att artisterna inte får uppträda live. Inte bara för min skull utan alla andra människor och fans som vill se sina favoritartister.

Många inom musikbranschen säger ofta att artisters konsertberoende väldigt osunt och att det är bra att de får en paus. Men det finns även en hel del som jag, som tycker att det är lite som restaurangbranschen utan folk som vill äta, man kan laga mat hemma men man kan inte äta på restaurang. Det jag försöker komma fram till är att konserter är det bästa musikintresserade vet. Även för artister, annars skulle de ju inte ha konserter.

Just nu är man oerhört utsvulten på sport och kultur. Det gör nog så att många människor ( inklusive jag själv ) är något mer nedstämd på grund av detta vilket leder till tråkiga saker. Det finns såklart mycket man kan kolla på digitalt, men känslan att se något live är obeskrivligt.

Enligt Musikindustrin 2018 såg Intäktsfördelningen ut på följande sätt i Sverige (Musiksverige 2018):

1) Live: 56% (6 miljarder kr)

2) Rättigheter: 25% (2,7 miljarder kr)

3) Inspelad musik: 19% (2 miljarder kr)

Det där säger ju en del om hur mycket pengar artister och band drar in på livemusik. Därför är det bra att turnera och väldigt tråkigt att det inte går nu.

Albin Eklund Söderström (9n)

Källor: (1) , Albin Eklund Söderström

Bild: Knäpptysta festivaler och digitala konserter 2020, vart ska man börja?

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …