Knäpptysta festivaler och digitala konserter

Krönika

KRÖNIKA. 2020, vart ska man börja? Inga konserter och mycket svårt för band och artister att dra in pengar på det bästa sättet de vet. Vad händer nu?

2020, vart ska man börja? Inga konserter och mycket svårt för band och artister att dra in pengar på det bästa sättet de vet. Jag har kollat på massor av gamla konserter på YouTube senaste veckan och fan vad tråkigt. Glädjen och den mäktiga känslan av att se sina favoritartister live finns inte. Men jag känner inte bara för fansen, tänk att artisterna inte har något att göra, det är klart att de vill ut och göra det bästa de vet.

Men som sagt, det är en självklarhet att vi inte ska vistas för många på samma plats nu under ett mycket alvarligt läge med denna skitpandemi. Jag menar, detta är inte det jobbigaste med pandemin. Folk dör varje dag och våra sjukhus är i krisläge med personal. Så om vi ska snacka så måste vi ha detta i åtanke, men det är så otroligt segt att artisterna inte får uppträda live. Inte bara för min skull utan alla andra människor och fans som vill se sina favoritartister.

Många inom musikbranschen säger ofta att artisters konsertberoende väldigt osunt och att det är bra att de får en paus. Men det finns även en hel del som jag, som tycker att det är lite som restaurangbranschen utan folk som vill äta, man kan laga mat hemma men man kan inte äta på restaurang. Det jag försöker komma fram till är att konserter är det bästa musikintresserade vet. Även för artister, annars skulle de ju inte ha konserter.

Just nu är man oerhört utsvulten på sport och kultur. Det gör nog så att många människor ( inklusive jag själv ) är något mer nedstämd på grund av detta vilket leder till tråkiga saker. Det finns såklart mycket man kan kolla på digitalt, men känslan att se något live är obeskrivligt.

Enligt Musikindustrin 2018 såg Intäktsfördelningen ut på följande sätt i Sverige (Musiksverige 2018):

1) Live: 56% (6 miljarder kr)

2) Rättigheter: 25% (2,7 miljarder kr)

3) Inspelad musik: 19% (2 miljarder kr)

Det där säger ju en del om hur mycket pengar artister och band drar in på livemusik. Därför är det bra att turnera och väldigt tråkigt att det inte går nu.

Albin Eklund Söderström (9n)

Källor: (1) , Albin Eklund Söderström

Bild: Knäpptysta festivaler och digitala konserter 2020, vart ska man börja?

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i April

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i april är… Ellen Enoksson med sin krönika ”Orättvisan som förföljer en hela livet”!!! Ellen vinner en biocheck som hen kan hämta ut i biblioteket på Alpha. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som publicerats. …

Krönika
Markägarnas värsta fiende hissar vit flagg!

KRÖNIKA. Nu nalkas våren, solen gör det den borde och den stora delen av vår befolkning som är pollenallergiker får sin årliga dos av rampljus. Just som jag skriver detta behöver behöver jag ducka för trötta humlor som kommer farande. För mig betyder det bara en sak, det är dags …

Krönika
Coronaviruset från yngres perspektiv

KRÖNIKA. I början skämtade jag om det men nu är det på riktigt, jag pratar om covid-19 även kallat coronaviruset. När jag först hörde talas om covid-19 så var jag inne och scrollade på Instagram när jag då fick upp en video när en person skämtade om det eftersom det …