Makaroner eller spagetti?

Krönika

KRÖNIKA. Vi är nu inne i tiden då det är dags för alla 9:or att välja gymnasium. Det är en väldigt stressig och ångestladdad tid, den viktiga frågan kvarstår…Hur viktigt är det egentligen? Jag satt i min säng, helt inne i min bok, när det plötsligt knackade på min dörr. Min mamma kom in, hon satte sig på sängkanten och kollade mig djupt in i ögonen.

“Agnes, på tal om det här med gymnasieval…”

Just i det ögonblicket stängde min hjärna av sig. Jag är helt säker på att resten av alla 15-åringar där ute kan känna igen sig. Det är nu den tiden på året då det är dags att göra det viktigaste valet i våra liv. Stress och ångest är en återkommande faktor i vår vardag där vi om mindre än en månad kommer behöva bestämma oss för vad vi vill göra med vår framtid. Fast är det verkligen sant?

Ja, det beror på vem du frågar. I skolan talar man mycket om det här. Jag hade lärare i 7:an som började prata om gymnasium och nationella prov redan första dagen. Det är mycket att lägga på en 12:åring. Men sedan så finns det ju dom som upplyser oss om att det verkligen inte kommer avgöra vår framtid. “Du kan alltid ändra dig” “Ta det inte på för stort allvar”. Men frågan är ju då vem man ska lyssna på.

Fråga på fråga på fråga får vi. Kanske av en morbror på släktträffen, av en bekant för att skapa kallprat. Vad ska du välja för linje på gymnasiet? Mitt svar varierar från dag till dag. Vissa dagar är jag helt inne på att gå Ekonomi och andra Natur. För det mesta är mitt svar att jag verkligen inte vet. Nu talar jag inte för dem som kanske redan har hela sina liv planerade in i minsta detalj. Dem har bestämt sig för att gå Natur på gymnasiet, sedan plugga vidare till doktor, och i slutändan bo i ett flottigt hus med en familj och en hund som heter Bosse. Men vi som inte ens kan bestämma oss för om vi vill ha makaroner eller spagetti till våra köttbullar då? Att då ta ett sådant stort beslut som kommer bestämma dem närmaste tre åren är bara för svårt.

För att kunna bestämma sig och göra ett klokt val är det viktigt med att få bra hjälp. De man frågar om hjälp om hur man ska tänka och resonera kring gymnasievalet har nästan alltid samma svar. Dem svarar med det klassiska “Välj det du tycker är kul”. Okej. Nu ska jag göra en sak tydlig. I mitt och många andras fall tvingas vi att gå i skolan genom lag. Det är inget val vi har gjort och helt ärligt så skulle vi hellre inte gå i skolan alls. Men vi kämpar oss igenom det, vi gör vårt bästa för att få bra betyg och till slut få bli klara med skolan. Så svaret vi får är egentligen: “Välj det du tycker är minst tråkigt”. Sedan måste man ju också faktiskt veta vilket ens favoritämne i skolan är. Det är inte helt enkelt det heller. Rast är tydligen inte ett acceptabelt svar.

Så i slutändan, när det är några dagar kvar tills det där brevet dimper ner i brevlådan och vi måste göra våra val, så måste vissa av oss ta till drastiska åtgärder. Jag överväger helt ärligt att singla slant om saken. Det hade varit enkelt om det hade funnits två gymnasielinjer att välja mellan men nu finns det lite fler än så. Ole Dole Doff är också ett av mina alternativ för stunden.

Egentligen är inte den viktigaste frågan vilken linje man ska välja. Nej, det riktiga frågan är hur mycket det verkligen kommer att forma vår framtid. Kommer det förstöra våra liv om vi väljer fel eller är det okej om det blir ett av våra många misstag vi kommer att göra längs vägen?

Agnes Nylund (9n)

Bild: Mohamed Hassan ”Beslutsångest”

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …