Abort – kvinnans rätt till sin egen kropp

Krönika

KRÖNIKA. Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp. Ingen annan kan bestämma vad, när eller hur man gör det. Tanken på att abort ens diskuteras får mig att må illa. En kvinna eller livmoderbärare bestämmer själv vad man gör med barnet.

Jag både ser och hör dagligen om människor som uttrycker sig om abort på ett negativt sätt. Jag mår dåligt över att se att vi kvinnor fortfarande inte har rätt att göra vad vi vill. Det har alltid varit så, kvinnor har ingen rätt att säga något. Men vi har lyckats jobba på det, fått ett mer jämställt samhälle. Och nu ska kvinnor inte få bestämma vad de gör med sin kropp igen, det känns som att vi går bakåt i tiden. Måste vi börja kämpa för våra rättigheter ännu en gång?

Tänk dig själv att du blivit våldtagen till exempel. Du sa nej. Han gjorde det ändå. Du har blivit traumatiserad och kan inte sova på nätterna. Utöver det har du precis tagit reda på att du är gravid. Gravid med våldtäktsmannens barn. Hade jag varit i den situationen hade jag velat göra abort, vem vill bära en våldtäktsmans barn? Man kanske själv bara är ett barn, har inga erfarenheter eller kunskaper om hur man tar hand om ett och tänk dig då ett samhälle där abort inte finns. Du har inget annat val än att föda barnet.

Oavsett om personen blivit våldtagen eller inte har man rätt att göra vad man vill. Man kanske inte vill ha ett barn, inte är redo för ett eller inte har råd. Tycker ni då att det är bättre att barnet föds och växer upp i en familj där de knappt har råd med mat, barnet får en dålig uppväxt. Det finns folk som säger att abort är ett mord mot barn, vilket är helt fel. Det är ett foster som inte känner något, det är omöjligt ett mord. 

Men det komiska med det hela är att de flesta som är mot abort är män. Det är inte de som behöver vara gravid i nio månader och föda ett oönskat barn som man sen ska ta hand om i hela sitt liv, men ändå har de mest att säga. En kvinna eller livmoderbärare har själv rätten att bestämma vad man vill göra oavsett vad som hänt, ingen annan. Och speciellt inte männen.

Nellie Skepp (9f)

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …