Orättvisan som förföljer en hela livet

Krönika

KRÖNIKA. Kommentarer som “Har du mens eller?”, “Du springer som en tjej” och “Han slår dig bara för att han tycker om dig” är några av de kommentarer man får lära sig att ta redan som ung tjej. Kommentarer som kränker och gör ont. Kommentarer som trycker ner det kvinnliga könet av ingen anledning och då menar jag verkligen av INGEN anledning.

Självkänslan förminskas och det blir svårt att veta sitt värde.  Jag kan nästan lova att om man frågar alla unga tjejer som går på högstadiet om de någon gång fått höra en sådan kränkande kommentar, bara för att man är tjej, så kommer alla svara ja. Det är på något sätt så normaliserat i samhället. Man präglas av ojämställdheten som fortfarande finns mellan det kvinnliga och manliga könet redan som ett litet barn.

Ett exempel på det är att många killar förväntas leka med superhjältar och slåss medan tjejerna ska sitta tysta och leka med någon liten docka. Killar och tjejer har olika förväntningar på sig och det kan man inte mörka.  Under nästan hela min skolgång har jag fått lära mig att jag som tjej ska prestera, lyssna på lärarna och vara snäll mot mina klasskompisar. Det är inget större fel på de kraven utan det som är det stora felet är att samma krav inte finns för killarna. Killarnas humör och attityd accepteras på ett helt annat sätt. De får, till en viss grad, störa och prata på lektionerna, slåss och skita i skolarbetet utan att det blir en så stor grej av det. Medan som tjej hade det lett till helt andra konsekvenser om man hade gjort något sånt.

Jag menar inte att de här är någon lärares, eller överhuvudtaget någon individs fel, utan jag tycker att det är samhällets fel. Det samhälle som vi lever och växer upp i måste förändras.  Vuxna förväntar sig ofta att vi tjejer bara ska säga ifrån om någon säger eller gör något som kränker en. Men det är inte så himla lätt när man för det mesta inte blir lyssnad på och det kan göra situationen ännu värre.  

Ett annat exempel på en situation jag tror många tjejer varit med om har att göra med idrotten eller andra fysiska aktiviteter. Jag kan inte ens minnas första gången jag hörde någon säga “Du springer som en tjej” eller “Du slåss som en tjej” och det sjuka är att dessa kommentarer används för att trycka ner någon och därmed säga att de är dåliga på det den gör. Kommentarerna säger ungefär “Gud vad långsamt och konstigt du springer” och “Vad löst du slår, jag kände knappt”.

Kommentarerna som trycker ner och sänker självkänslan hos en tjej när man får höra det oavsett om det är riktat till en själv eller till någon annan. Man måste vara en riktigt stark person för att orka stöta bort dessa kommentarer man växer upp med och inte ta åt sig.  Ett mer konkret exempel på just det är under brännboll. Där kan det slinka ur kommentarer som “Gå framåt, hon kommer inte kunna slå bollen långt” och “Ta kärringracket”.

Hur tror ni att vi tjejer känner när man får höra såna kommentarer? Tror ni att man vågar försöka sitt bästa? Nej och det är inte vårat fel!  Hur och när kommer det sig att ordet “tjej” eller “tjejigt” används i en negativ aspekt? Tjejer som är så bra och starka personer. Vi ska vara stolta att vi är kvinnor och det ska man höra redan som barn. 

Ellen Enocksson, 9f

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Markägarnas värsta fiende hissar vit flagg!

KRÖNIKA. Nu nalkas våren, solen gör det den borde och den stora delen av vår befolkning som är pollenallergiker får sin årliga dos av rampljus. Just som jag skriver detta behöver behöver jag ducka för trötta humlor som kommer farande. För mig betyder det bara en sak, det är dags …

Krönika
Coronaviruset från yngres perspektiv

KRÖNIKA. I början skämtade jag om det men nu är det på riktigt, jag pratar om covid-19 även kallat coronaviruset. När jag först hörde talas om covid-19 så var jag inne och scrollade på Instagram när jag då fick upp en video när en person skämtade om det eftersom det …

Krönika
Sociala medier

KRÖNIKA. Det är bara ett klick sen är jag inne på den plattformen där alla kan skriva till mig, där alla kan se min fritid och mina selfies. Det enda jag ser på Instagram just nu är botoxfyllda läppar, influencers som står och putar med rumpan samtidigt som dom gör …