Sociala medier

Krönika

KRÖNIKA. Det är bara ett klick sen är jag inne på den plattformen där alla kan skriva till mig, där alla kan se min fritid och mina selfies. Det enda jag ser på Instagram just nu är botoxfyllda läppar, influencers som står och putar med rumpan samtidigt som dom gör reklam för något bikini företag.

Även fast jag vet att innan dom trycker på publicera så har dom spenderat timmar på att retuschera bilden – alltså dragit ut höfterna, smalnat av midjan och dragit in låren. Men jag känner ändå en viss kroppshets och jag tror att alla både unga och äldre tjejer känner samma. 

Varför kan man inte bara skippa retuscheringen och normalisera större kroppar och mindre kroppar. Yngre tjejer växer just nu upp till att dom ska drömma om att få göra lipfillers när dom blir myndiga. Eller att dom behöver en lite större rumpa för att få den snygga killen att gilla dom.

Jag tror att dom flesta har hört om “grooming”. Det är alltså när vuxna människor sitter och skriver till yngre barn i ett sexuellt syfte. USCH. Om jag fick bestämma över alla sociala medier skulle jag vilja att det fanns en åldersgräns, till exempel att man måste vara max 20 år. 

Jag har inte så mycket tankar kring Facebook eftersom jag endast går in dit för att svara på min mormors gratulationer eller att säga till farmor att jag inte har tid att gå ut och plocka svamp i helgen. Men jag kan tänka mig att vuxna människor också blir drabbade av näthat där.

Om vi går vidare till lite positiva tankar så ska jag skriva lite om Snapchat och Tiktok. På snap kan man ju själv välja vilka man vill skriva med och då vill jag rekommendera att bara lägga till dom som man känner. Man har även en viss tid på sig att se någon annans bild och ifall att någon skärmdumpar din bild så ser du det direkt. Tiktok använder jag som tidsfördriv och ibland går tiden lite väl fort när jag skrollar förbi alla dansvideos. Tiktok tar bort alla videos som är olämpliga att se såsom alkohol, naket och våldsamt.

Med alla dom här åsikterna tycker jag att vi ska börja normalisera alla olika kroppar, stora som små och att få ut alla äckelgubbar ur sociala medier. För sociala medier ska egentligen vara en plats att skapa vänner och dela med sig av sina roliga minnen eller sin fritid.

Kelly Sterner (9e)

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …