9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

Högstadiet

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning.

Det här är något som eleverna i årskurs nio gör varje år på bilden, alltså målar surrealistiska/abstrakta träd. Jag frågar Viggo hur det hela introducerades.

– Du vet den här artisten som brukar göra klockor som smälter… Salvador Dali. Det var en elev som tidigare år hade gjort en målning inspirerat av detta som Jennifer tog upp som exempel.

Viggo berättar att det tog ett tag innan han själv kom på idén till sin målning.

– Först tänkte jag att jag borde göra ett träd av löv, eller kanske bara göra ett träd i ett träd. Men sedan tänkte jag att jag vill istället göra spiraler som nästan går sönder.

Jag och Viggo ställer sig framför hans målning där den är uppsatt i biblioteket. Viggos målning hänger mellan två andra målningar, som är i starka färgar, medan hans mer jobbar med skarpa linjer och skuggning.

– Den passar eftersom den ena har kalla färger och den andra varmare färger och denna kontrast för fram färgerna i min egna.

Kom gärna in och titta på målningarna i biblioteket. Under varje målning kommer jag sätta upp en kort intervju med konstnären bakom. Välkomna!

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …