Detta retar mig till vansinne

Krönika

KRÖNIKA. Fascism…Vi kanske reagerar på det ordet på lite olika sätt. Vissa kanske uppfattar det som något som bara fanns på 1930 och 40-talet. Något man läser om i historieböckerna. En mörk period i mänsklighetens historia men inget man behöver oroa sig för. Verkligheten ser dock mycket annorlunda ut. Fascismen representerar de värsta delarna av människan.

Tanken att man själv är av något ädlare, sannare och mer värt än resten av mänskligheten och ideologierna som säger att andra människor skulle vara underlägsna en själv. Drivet av ren ondska, ondska som vi alla besitter och som riskerar att frambringas av ignorans. Sanningen är att fascistiska ideologier lever vidare än idag och man behöver inte göra mer än att se sig omkring för att kunna uppfatta hur sådana ideologier byggda på hat och ondska återigen stiger i popularitet. 

För hundra år sedan befann sig Tyskland i ett tillstånd av enormt lidande. De hade förlorat det första världskriget och blev i ett fattigt tillstånd tvingade att betala skadestånd till de länder som vunnit. Det tyska riket förlorade mycket land och Frankrike som vunnit kriget, och som sedan länge hade befunnit sig i en period av krigande och bitterhet gentemot Tyskland, tog sin chans att förödmjuka landet och dess invånare. Landet Tyskland och det tyska folket gick igenom en mycket svår period vilket sedan skulle förvärras av den stora depressionen och hyperinflation. I den kanske mest desperata perioden i Tyskland på då väldigt länge steg en man vid namn Adolf Hitler fram.

Förödmjukandet av tyskarna vid krigets slut kallade Hitler för en dolkstöt och han spred idén att det hade orsakats av judar i den tyska ledningen. Han steg till makten genom att säga till det tyska folket att problemen som det tyska samhället gick igenom var orsakade av minoritetsgrupper såsom judarna och han gav det desperata folket en enkel lösning på sina problem. Allt de behövde göra var att rensa samhället från dessa minoritetsgrupper. Då skulle samhället enligt Hitler vara ”rent” och den ”ariska rasen” skulle regera. Så spreds sig nazismen, grundad på fascistisk rasbiologi, och när Hitlers parti kommit till makten infördes lagar som tvingade till förtrycket av judar och minoritetsgrupperna i det tyska samhället. Det här skulle sedan komma att leda till förintelsen och det andra världskriget. 

Vi kan i spridningen av nazismen se grunderna i de flesta fascistiska ideologierna, främst det vi känner till som ”vit makt-rörelser” eller ”vit makt-ideologier”. Det bygger på att den egentligen priviligierade majoritetsgruppen i samhället känner sig förtryckt och ser det som är ”annorlunda” i samhället som ett hot. När en människa känner sig förtryckt vill man såklart bryta sig fri från förtrycket och om man då t.ex. ser afroamerikaner som kämpar för att bli jämställt behandlade i samhället som ett hot kommer de som gör det att kämpa emot det ”hotet”. Det här uppkommer genom ignorans och desinformation. De som fångas av den fascistiska ideologin leds in på en väg av hat mot de andra grupperna i samhället. Utan förståelse kommer människors hat att leda till våld av den sort man såg under det andra världskriget och förintelsen och det krävs en extrem sorts idioti för att inte vilja göra allt som är möjligt för att stoppa fascismen då vi tidigare har sett vad det kan leda till. 

Om vi ser till landet USA de senaste fyra åren borde vi med all rättighet vara skärrade av absurditeten kring presidentskapet av ”han som inte ens behöver, eller förtjänar att, nämnas vid namn”. En så öppet rasistisk, sexistisk, homofobisk och intellektsbefriad oförstående, äckligt rik (då han har levt på sin fars pengar hela sitt liv) och rent självklart egoistisk man som har lyckats bli president på sina orimliga löften om att återställa landet till någon storhetsperiod som aldrig någonsin ens har existerat. Här kan vi se samma recept som Hitler använde sig av.

Först och främst har landet USA ett minst sagt bristande utbildningssystem. Den kanske absolut viktigaste delen att förstå i landets historia, slaveriet och det ständigt pågående förtrycket av afroamerikaner, hoppar väldigt många skolor över. Om de inte hoppar över det lär man ut det på ett sätt som ger en vidrigt felaktig syn på slaveriet. Man lär ut att slaveriet ”inte var så farligt” och att ”slavarna faktiskt trivdes på plantagen”. Det resulterar i att en stor del av befolkningen, främst den vita befolkningen, inte har någon som helst sorts förståelse för förtrycket och rasismen som den afroamerikanska befolkningen tvingats leva med ända sedan de tvingades till Amerika som boskap på slavfartyg. 

Sedan har det i USA byggts upp en stark grund för spridningen av desinformation och vinklad information. Med män som Rush Limbaugh (som världen tack och lov inte behöver dras med längre) och Alex Jones som sitter och säger hur sjuka, oförstående och felaktiga saker som helst och som har en stor konservativ publik som aktivt lyssnar på dem. Precis som Fox News som sprider ren propaganda. Det har på så sätt skapats unika plattformar för att sprida farliga ideologier och felaktiga uppgifter till en redan ignorant befolkning på ett trovärdigt sätt som målgruppen inte för en sekund kommer att tvivla på. 

På så sätt har då Donald Trump vänt sig till folket genom den här sortens medier och sagt att alla problem kommer att lösas genom att återställa USA till en fiktiv bild av landet, som aldrig varit verklighet, och med absurda och rasistiskt drivna idéer såsom att bygga en mur mot Mexiko. Vi kan då se en tydligt befäst grund av fascistiska ideologier som Donald Trump riktat sig till sina supporters genom. Trump kommer inte att minnas som en president som försökt ena ett land under det amerikanska idealet om frihet och rättvisa. Han var presidenten som kallade nazister, som körde en bil in i en folkmassa av afroamerikaner, och Klu Klux Klan-medlemmar för ”very fine people”. Han var presidenten som spred lögner om ett val vilket ledde till att terrorister däribland beväpnade vit makt-grupper försökte störta demokratin genom att storma Kapitolium för att, citat: ”döda” senatorer, republikanska och demokratiska. Presidenten som tårgasbombade fredliga demonstranter, demonstranter som protesterade för att oskyldiga svarta människor inte ska bli kvävda till döds av rasistiska poliser mitt på ljusa dagen, utdragna ur sina bilar och ihjälslagna eller skjutna i sina egna hem, för att han skulle kunna kliva upp ur sin bunker, där han gömde sig istället för att tala till det amerikanska folket, för att ta en bild där han står framför en kyrka och håller en bibel uppochner. 

Donald Trumps presidentskap är en mänsklig tragedi, en moralisk katastrof, och dess effekter kommer vi att känna av under de kommande decennierna då acceptansen och stödet för fascismen kommer att stiga som vi sett det göra under de senaste fyra åren hittills med höjdpunkt den 6:e Januari 2021. 

Det som oroar mig mest med fascismen är dock inte vad som händer på andra sidan Atlanten eller vad som hände i Tyskland för hundra år sedan. Det som gör mig riktigt rädd är det jag ser just nu i landet Sverige. Jag behöver bara öppna ögonen och se mig omkring, på sociala medier eller mitt framför mig, för att se unga människor utveckla en total ignorans och sträva ifrån förståelse för att bli lockade av en oförstående, enkel och till synes okomplicerad fascistisk ideologi. Sverigedemokraterna, SD, vårt största hot mot både Sverige och Demokrati. Ett parti inte bara grundat av nazister och på en nazistisk ideologi utan som från partiets ledning till unga aktivister bevisligen fortfarande består av nazister. Det partiet sitter i riksdagen. Nazister som diskret sprider sitt förakt för invandrare får sitta och fatta beslut om lagar. Fruktansvärt. Det är totalt fruktansvärt. Jimmie Åkesson, partiets ledare spelar ett vidrigt och slugt spel. Sverigedemokraterna har till stor del slutat att öppet dela med sig av sin värdegrund för att försöka normaliseras och passa in bland de andra partierna. Men det händer emellanåt att partiets representanter visar sina sanna färger. Som t.ex. när Jimmie Åkesson, SD:s egen lilla führer, stolt demonstrerat den rasistiska ideologi som Sverigedemokraterna är byggt på när han skamlöst twittrade att invandrare är en ”kulturell belastning” för Sverige. Där ser vi en glimt av det Sverige SD strävar efter. Ett Sverige där alla som inte ser tillräckligt ”svenska” ut aldrig kommer att bli behandlade eller erkända som första gradens medborgare. Ett Sverige byggt på samma ideologi som Adolf Hitler försökte bygga sitt fjärde rike på och som SD kommer att försöka åstadkomma på snarliknande sätt. 

Slutligen kommer jag till historia… Att förstå historien är det enda sättet vi kan förhindra att samma saker och att samma misstag sker igen. För när jag ser mig omkring ser jag att sakerna vi läser om på historielektionerna när vi går igenom tiden innan det andra världskriget påminner läskigt mycket om hur världen ser ut idag. Men vi kan inte låta historien upprepa sig och vi kan inte tolerera att fascismen får fästelse i det som borde vara ett modernt samhälle. Protestera, protestera mot nazister, fascister, sverigedemokrater och alla som sprider ideologier byggda på hat. Protestera mot de som protesterar mot din rätt att protestera. Glöm ALDRIG att de som förnekar förtrycket av minoritetsgrupper bara kommer att försöka skapa mer förtryck. Och GLÖM ALDRIG, att de som förnekar förintelsen bara ämnar att skapa en ny. Fascism är något som minst sagt retar mig till, om inte förbi, vansinne och det borde göra dig detsamma.

(Arvid Lundell 9A)

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …