Instagram – vår overkliga verklighet

Krönika

KRÖNIKA. För några månader sen la en nära tjejkompis upp en video på plattformen instagram där hon ville visa upp sin talang som i det här fallet var att sjunga. Kort därefter började hatstormen, chockerande nog bara från tjejer. Det var kommentarer både direkt till personen i fråga men även prat och kommentarer i skolan, främst klassrummet. Varför? Hon ville ju bara visa upp sin talang och begåvning. Vad fick detta för konsekvenser? Jag har aldrig hört henne sjunga igen.

Kan dessa kommentarer släckt en stjärnas framtid? Kan dessa kommentarer ha fått min vän att aldrig våga använda sin röst igen? Att se en nära vän gå från en självsäker, modig och skinande människa till en instängd, osäker och rädd människa gör ont. Låt oss vara försiktiga och stötta varandra istället för att trycka ner. Detta gäller alla typer av inlägg som dagligen kommer ut på sociala medier; kommentera aldrig någons utseende, talang, vikt, klädstil, kön eller någonting som överhuvudtaget är nedlåtande. Det kan förstöra liv.

Sociala medier finns där med oss från att vi vaknar. När vi äter, går på toaletten, ja oavsett vart vi befinner oss eller gör under ett dygn så finns de olika sociala plattformarna med oss, bara ett enda knapptryck ifrån. Fördelarna är många; att på ett samlat forum kunna nå ut och informera många människor samtidigt, att kunna ha daglig kontakt med nära och kära nu när situationen i världen ser ut som den gör och vi inte kan träffa varandra, att kunna dela och spara minnen i form av bilder. Ja fördelarna är verkligen många. Men baksidan av sociala medier vågar jag säga är större än den positiva. Hos unga människa, som vuxit upp med sociala medier, har behovet av bekräftelse ökat. Ständiga frågor såsom: “Ser jag tillräckligt smal ut på den här bilden” och “Har jag rätt kläder på mig.”

Idealen på sociala medier sprider en falsk bild av verkligheten, främst för oss unga tjejer. På grund av detta så ökar ångesten och depression kraftigt för att vi dagligen bombas med att vi ska se ut på ett visst sätt och få si och så många gillar-markeringar/delningar. Annars är du inte “bra” nog. Näthatet är vardagsmat för oss som använder sociala medier. Varför sitter vi bakom våra skärmar och skriver elaka saker till varandra? Jo, vi ser inte konsekvenserna i vitögat, vi ser inte hur de hårda, kalla och taskiga orden skadar personen i fråga. Vi trycker på “skicka” och tror att ingen större skada är skedd. Men varför ökar självmord? Varför ökar kroppshetsen hos unga? Varför, varför, varför? Frågorna är många, svaret är enkelt. Näthat på sociala medier.

Vi måste alla ta ansvar, vi måste alla visa att det finns någonting som kallas verklighet bakom alla filter. Vi måste göra sociala medier till en positiv plats, till en plats dit man vill gå. Det är en plats jag själv tar del av många gånger dagligen, jag kommer kämpa för att sprida glädje, positivitet och framförallt verklighet. Kommer du?

Felicia Bergstedt (9m)

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …