Lärare, lär er lära ut!

Krönika

KRÖNIKA. Första veckan i skolan efter två månaders distansundervisning får jag ett stort prov kastat i ansiktet på mig. Provet är ett av de hinder som står i min resa att ta mig till min drömutbildning, så jag måste göra mitt allra bästa. Det är dessutom uppdelat (vilket är helt meningslöst eftersom båda delarna kommer med precis lika mycket att lära in) och som grädde på mitt mos av tonårsproblem så ligger dessa prov precis efter varandra; första delen på måndagen och den andra på tisdagen. En underbar start på en av de stressigaste perioderna i skolan, inte sant?

En vanlig tumregel att förhålla sig till när det gäller att plugga inför prov är att börja studera en eller två veckor innan provet och absolut inte börja dagen innan. Detta är ett bra sätt för hjärnan att enkelt kunna ta in information så att man är förberedd inför provdagen.

Hur ska man då göra om provet är uppdelat och delprov 1 och 2 ligger precis efter varandra? Till detta problem finns det egentligen bara en lösning: börja plugga tillräckligt många veckor i förväg så att hjärnan hinner ta upp allt instuderingsmaterial. För att denna metod ska vara lyckad måste dock läraren ha redovisat vad vi elever ska kunna till provet tillräckligt många veckor i förväg så att vi hinner studera enligt denna metod.

Detta resulterar då i att jag måste vara vaken hela natten och plugga, vilket gör att jag inte får i mig tillräckligt med sömn. Enligt Vårdguiden gör sömnen att kroppen och hjärnan får chans att återhämta sig och bearbeta intryck. Produktionen av stresshormoner minskar, minnen lagras och det blir lättare att koncentrera sig. Sömn är alltså extremt viktigt inför prov.

Jag förstår varför lärare väljer att dela upp prov, de måste hinna gå igenom allt som eleverna ska lära sig under en termin för att sätta ett betyg med ett fullständigt underlag. Men sådana här uppdelade prov orsakar även stress och ångest, vilket också påverkar den viktiga sömnen, eftersom blotta vetskapen om att jag kanske inte kommer att lyckas med det här provet och då inte få lika bra betyg som jag borde ha för att komma in på min drömutbildning påverkar elevers självsäkerhet och psykiska hälsa negativt, speciellt om dessa elever har föräldrar som ställer höga krav och förväntningar på sina barn.

Så då jag har då en fråga till: hur ska jag kunna plugga till ett prov när jag inte vet vad jag ska plugga? Svaret är: Det gör man inte! Den här lilla historien om ett slutprov slutade med att jag var tvungen att vara “sjuk” och stanna hemma under den andra provdagen för att jag inte hann lära mig allt under måndagsnatten (vilken chock!), jag behövde då göra delprov 2 veckan efter. Och då krockar det första provet med ett annat slutprov (som inte var uppdelat) så jag behövde plugga inför två prov samtidigt och riskera ett sämre betyg i båda ämnena för att jag inte hann lära mig allt.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla lärare att vara ute i god tid med instuderingsmaterial till prov och om ni måste dela upp prov, se då till för oss elevers betygs skull att delarna ger oss tid att ladda om och studera på nytt efter ett delprov.

Natalie Eriksson (9o)

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …