Vad säger mitt utseende om vem jag är?

Krönika

KRÖNIKA. Hur kan du döma en människa på grund av ens utseende? Senast förra veckan hände det mig. Det jag hatar mest av allt, det är inte första gången heller. Fördomar, det är det jag ska skriva om.

En sen söndag kväll skulle jag till en kiosk väldigt nära mitt hem. Kassörskan pratade naturligtvis svenska med dem innan mig. Sedan när det vart min tur sa kassörskan: “Hi twenty crowns thanks”. Jag svarade: “Jag kan svenska”, log och gick därifrån utan att köpa något.

Det kan vara en typ av fördomar som människor har. Bara för att jag ser utländsk ut och bär slöja så säger det absolut inget om mig. Hur kunde kassörskan som absolut inte vet någonting om mig tro att jag inte kan svenska på grund av mitt utseende, men den blonda tjejen var han säker på att hon var svensk.

Människor har väldigt mycket fördomar om saker idag; om man är smal har man sjukdomar, är man muslim är man terrorist, är man blond är man dum, är man invandrare är man kriminell, är man bög är man äcklig. Det är tokigt och vidrigt hur människor tänker och har ogrundade uppfattningar om andra som man definitivt inte vet något om. Jag kan lova dig att du kan se detta genom att bara kolla på vårt samhälle och tänka på att det faktiskt är sant.

Min svenska är minst lika bra som en svensk, om inte till och med bättre än vissa, men kassörskan valde ändå att prata engelska med mig. Hur kunde min slöja och mina bruna ögon direkt få denna människa tro att jag inte kan svenska. Vissa tycker verkligen att dessa fördomar är sanna. Och ja, de kan vara det, men du vet inte, du är inte säker. Du kan ha fel så döm ingen förrän du vet, helt säkert!

Jag har själv fördomar om människor, jag tror alla har det i sig. Men vi måste veta hur vi ska hantera dessa fördomar. Jag kan få mycket fördomar om en människa första gången vi träffas, men jag utgår inte ifrån dem utan jag får lära känna människan och sedan se om det stämmer. Jag tycker att vissa fördomar är mer “okej” att ha men andra måste vi sluta tänka på, som att de smala har sjukdomar eller muslimer är terrorister. Denna typ av fördomar måste sluta helt.

Det vi kan göra bättre är att starta om på nytt med en nya generationen. Människorna som redan har fördomar är svåra att ändra på, de går men det är svårt. Däremot borde vi säga till och uppfostra barnen att alltid oavsett kön, religion, hudfärg, kultur, ursprung eller utseende är en människa lika mycket värd. Människans utseende säger absolut inget om människans historia, religion, ursprung, kön osv. Fördomar kommer ifrån saker man har hört under sin uppväxt av sina föräldrar och andra som man oftast är med.

Jag vill göra en förändring i samhället, då alla människor runt hela världen oavsett land, hudfärg, bakgrund, religion och kultur ska känna sig trygga med att inte få fördomar mot sig. Vill du också ta del av detta? Då har vi har alltså ett ansvar att uppfostra barnen med att man kan se ut exakt hur som helst och ha vilken historia som helst. Ens utseende säger inget om ens historia.

Nada Almunajed (9m)

Foto: Flickr (Creative Commons)

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …