Vinnaren i månadens krönika i maj!

Krönika

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega.

Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som publicerats. Så här skriver han i sin motivering om varför Nada vinner i maj:

”Bär du en skejtkeps på dig kanske människor frågar dig om du ägnar dig åt den aktuella brädsporten. Det får du stå ut med. Sitter du med en mössa på dig i klassrummet, mitt i sommaren, får du kanske frågor om det. Många människor är nyfikna och det är i grunden något bra, så länge de ägnar sig åt att fråga artigt och är välvilligt inställda.
Det gäller även för de som bär slöja. Efter otaliga debatter i media tror jag mig förstått att plagget kan ge upphov till frågor. Är de artigt ställda är det nog bara att tugga i sig och svara, hur tjatigt det än må vara att få frågan igen.
Men att utgå ifrån att en person inte kan prata svenska för att hen bär slöja – eller har en mörkare ton på huden än majoriteten av svenskarna – är på en helt annan nivå. Det är inte bara fördomsfullt, utan även verklighetsfrånvänt.
Krönikören Nada Almunajed (9m) behandlar personligt och skickligt konsekvenserna av fördomar i ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?” och är utsedd till maj månads bästa krönika.
Hon skriver även ”jag har själv fördomar om människor, jag tror alla har det i sig. Men vi måste veta hur vi ska hantera dessa”. Det är kloka ord och pekar mot mer kunskap och att vi behöver ställa flera frågor till varandra.”

Fredrik Ericsson på SN. Jury för Månadens krönika 2021. Foto: Fredrik Ericsson

Månadens krönika är nu slut för denna gång! Tack för alla fina krönikor vi har fått publicera, hoppas de når ut till några fler i alla fall. Och stort tack för Fredrik på SN för att du har varit jury och skrivit fina motiveringar!

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …

Krönika
Att våga säga ifrån

KRÖNIKA. De börjar som vanliga, snälla människor. ”Hej! Vad fin du är.” eller ”Jag gillar din tröja, var har du köpt den?”. ALLTID just de meningarna. Med otaliga mängder komplimanger och beröm nässlar de sig in i min hjärna och försätter mig nästan i trans. Processen går sedan fort. Från …